Znanost in tehnologija - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Znanost in tehnologija - Arhiv
"Slovenija je presenetila Evropsko vesoljsko agencijo" Slovenija je s svojimi visokotehnološkimi podjetji presenetila Evropsko vesoljsko agencijo in se dobro pozicionira na vesoljskem trgu, pravi vodja pisarne za sodelovanje z Eso, Sabina Koleša.
Zakaj nam gluten danes povzroča toliko težav? Kruh – in z njim gluten – so ljudje jedli, še preden so začeli žita sejati. Danes pa so žita vse pogosteje vir težav. Gluten se je v zadnjih letih znašel na zelo slabem glasu.
IJS-jevo raziskavo o zdravljenju raka z nanomateriali objavila ugledna revija Raziskovalci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo Instituta Jožef Stefan so v znanstveni reviji Nano Letters predstavili nove možnosti za zdravljenje raka z nanomateriali.
Prvi SpaceX-ov potnik okoli Lune bo japonski milijarder Ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je objavilo ime prvega turista, ki ga bo popeljalo okoli Lune.
S svetlobnim kladivom povzročili potresu podobne valove Raziskovalcem z ljubljanske fakultete za strojništvo je v sodelovanju z institucijami iz Kanade in Brazilije uspelo prisluškovati svetlobnim odbojem.
Kriptopodjetje Cofound.it zapira vrata Zagonsko podjetje Cofound.it, ki je razvijalo sistem za zbiranje sredstev ICO, bo zaprlo svoja vrata. 14 milijonov dolarjev bo razdelilo imetnikom žetonov.
"Vesoljski trg je tam, kjer je bil na začetku avtomobilski" Vesoljski trg ni več izključna domena Američanov in Rusov niti največjih vesoljskih agencij, temveč raste in v njem se odpirajo številna okna za visokotehnološka, nišna podjetja. Tudi slovenska.
Kakšen vpogled v preteklost bodo ponudili ledenodobni ostanki volčjega mladiča? Znanstveniki pravijo, da bodo redki ostanki volčjega mladiča in severnega jelena iz ledene dobe ponudili vpogled v življenje na skrajnem severu Kanade pred več kot 50.000 leti.
Potopljen jašek v idrijskem rudniku raziskuje avtonomni robot Mednarodna ekipa strokovnjakov je skupaj z geologi in rudarji Centra za upravljanje dediščine živega srebra v Idriji izvedla prve potope samovodljivega podvodnega raziskovalnega robota UX-1 v ...
Foto in video: Apple z novimi modeli iPhona in prvo pametno uro, ki meri EKG Ameriški tehnološki velikan Apple je predstavil tri nove modele iz svoje serije najbolje prodajanih pametnih telefonov iPhone Xs, iPhone Xs Max in iPhone Xr, kot tudi prenovljen model pametne ure ...
Arheoastronomija razkriva skrivnosti najbolj posebnih krajev na svetu Arheoastronomija je skovanka iz besed arheologija in astronomija – je veda, ki iz arheoloških ostalin skuša razbrati, kako so si nekdanja ljudstva razlagala nebesne pojave in si z njimi pomagala pri ...
Sončne celice in vetrne turbine v Sahari bi močno spremenile puščavo Skupina raziskovalcev iz ZDA, Kitajske in Italije je ugotovila, da bi imela postavitev velikega števila sončnih celic in vetrnih turbin v Sahari velik vpliv na količino padavin, rastlinstvo in ...
Sedmero kot Zemlja velikih in z vodo bogatih planetov vse bolj obeta V galaktični soseščini je mogoče najti superhladno zvezdo s sedmimi kamnitimi eksoplaneti, domnevno z vodo bogatimi.
Rusija sumi na sabotažo vesoljskega plovila V Rusiji sumijo, da je bilo puščanje na vesoljskem plovilu Sojuz, priključenem na Mednarodno vesoljsko postajo, posledica namerne sabotaže.
Foto: 15 let, 15 največjih odkritij vesoljskega teleskopa Spitzer Vesoljski teleskop Spitzer praznuje 15 let delovanja. Je poslednji predstavnik Velikih observatorijev , glasnik oddaljenih planetov ter odkritelj enega najstarejših, najbolj oddaljenih delov vesolja.
Na Mednarodni vesoljski postaji zaradi trka s kamnitim delcem uhajal zrak Posadka na mednarodni vesoljski postaji (ISS) je sanirala uhajanje zraka iz kabine. Ta je uhajal skozi majhno odprtino, ki naj bi nastala zaradi trka s hitro letečim kamnitim delcem v vesolju.
V Cernu prvič opazovali razpad Higgsovega bozona v kvarka b Znanstveniki Cerna so šest let po odkritju Higgsovega bozona prvič opazovali, kako je ta osnovni delec razpadel na dva osnovna delca, imenovana kvark b.
Nov zagon švicarskemu podjetju, ki želi z izsrkavanjem CO2 omejiti podnebne spremembe Majhno švicarsko podjetje Climeworks AG je dobilo za 26 milijonov evrov naložb za razvoj izjemno drage tehnologije, ki iz zraka izsrkava ogljikov dioksid in s tem pripomore k upočasnitvi podnebnih ...
Slovenski znanstveniki ugotovili, kako svetloba povzroča gibanje snovi Ekipa slovenskih znanstvenikov z ljubljanske fakultete za strojništvo je v sodelovanju s kanadskimi in brazilskimi strokovnjaki razvozlala 150 let staro skrivnost o tem, kako svetloba povzroča ...
Onesnažen zrak povezan z upadanjem umskih sposobnosti in demenco Dolgoročna izpostavljenost onesnaženemu zraku je povezana z upadom umskih sposobnosti, kaže ameriško-kitajska raziskava. Negativen učinek se s starostjo še krepi.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Papež Frančišek
4
22. september 2018 ob 14:15 Živeli so v medsebojnem miru, dokler ni prišla totalitaristična ideologija in pozitivne vrednote zamenjala za širjenje nasilja ter nezaupanja.
Več novic ...
Kazalo