Znanost in tehnologija
slice
Mesta prihodnosti: Nauki čebel in minimalizem
Razmisleki o futurizmu boljšega življenja, 21. november 2018 ob 06:16 Moč prevzemajo mesta in korporacije. Kaj se bo zgodilo, če mesta ne bodo več v interesu ljudi, ampak kapitala? Nas lahko to pripelje v globalno diktaturo?
5
Raziskovalci Kemijskega inštituta razvili nov način uravnavanja delovanja genov
9
20. november 2018 ob 15:07 Raziskovalci Kemijskega inštituta so odkrili nov način uravnavanja delovanja genov z izpodrivanjem. Odkritje je pomembno za izboljšanje celičnih terapij ali za biotehnološko uporabo.
Bitcoin na novi najnižji vrednosti v zadnjem letu dni
124
19. november 2018 ob 15:37 Vrednosti digitalnih valut, kot je bitcoin, se še naprej znižujejo. Razprodaje, ki jih je bilo opaziti že prejšnji teden, se nadaljujejo. Na Bitstampu se tečaj bitcoina giblje okoli 5.173 dolarjev.
Odkrili superzemljo pri sosednji zvezdi
100
17. november 2018 ob 16:10 Tudi pri drugi najbližji sosednji (samostojni) zvezdi so našli dokaze o obstoju eksoplaneta. 6 svetlobnih let daleč, pri Barnardovi zvezdi, naj bi se skrivala superzemlja.
Rusija izstrelila prvi Sojuz po oktobrskem incidentu
17
17. november 2018 ob 14:08 Rusija je po neuspešni izstrelitvi vesoljskega plovila 11. oktobra v petek le izstrelila Sojuz, tokrat brez človeške posadke, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) astronavtom dostavil opremo.
Znanstveniki redefinirali način za določitev enega kilograma Predstavniki več kot 60 držav so v Versaillesu sprejeli redefinicijo štirih enot: kilograma, ampera, kelvina in mola. Veljati bodo začele 20. maja leta 2019, njihova vrednost pa se ne spreminja.
53
"Ponosna sem, da mi je uspelo živeti znanost skupaj z družino" Večini žensk se kariera malo ustavi, vse dokler otroci ne dosežejo določene starosti, kot eno večjih preprek za udeležbo žensk v znanosti navaja starosta slovenske morske biologije, Alenka Malej.
23
Krater na Grenlandiji je ustvaril kilometrski meteorit Pod ledeno površino Grenlandije so odkrili ogromen krater, ki ga je za seboj pustil udarec meteorita pred več kot 12.000 leti. Skrit je skoraj kilometer globoko pod ledeno skorjo.
32
Vlada dodelila denar za izstrelitev slovenskega satelita Vlada je dodelila sredstva za izstrelitev satelita Nemo HD v vesolje, ki je načrtovana za prihodnje leto, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.
15
Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico Raziskovalec Marko Jošt je na podoktorskem usposabljanju v Nemčiji s sodelavci izdelal tandemsko sončno celico z doslej največjo učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno.
40
Tarok v prometu prihodnosti Kam se bo preselil promet prihodnosti, kdo ali kaj nas bo vozil, kaj bomo počeli v futurističnih prevoznih sredstvih?
37
Video- in avdioznanost: V 100 letih bi Zemlja lahko ostala brez helija Vsako leto nam z Zemlje uide nepredstavljivih 175 milijonov kubičnih metrov helija. Po nekaterih ocenah bo helija čez približno 100 let na Zemlji zmanjkalo.
10
Padel hitrostni rekord: Parker postal najhitrejši izdelek človeških rok Vesoljska sonda Parker je prišla rekordno blizu Sonca, in to z najvišjo hitrostjo katerega koli izdelka človeških rok do zdaj. Oba rekorda bo še večkrat podrla.
90
Kitajci razvili TV-voditelja s pomočjo umetne inteligence Kitajska državna poročevalska agencija Šinhua je predstavila najnovejše člane svoje redakcije: voditelje, razvite z umetno inteligenco (AI), ki bodo "neutrudno" poročali ves dan vsak dan z vseh ...
32
Na Japonskem poskusno zdravljenje parkinsonove bolezni Japonski raziskovalci so v okviru prizadevanj za zdravljenje parkinsonove bolezni poskusno v možgane bolnika vnesli matične celice, so sporočili z univerze v Kjotu.
5

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Miro Cerar
2
21. november 2018 ob 13:57 V Sloveniji imamo nekaj sto beguncev, naše meje so nadzirane, Slovenija je varna država in zato, da bomo lahko varni, sodelujemo s sosednjimi in drugimi državami v svetu, da bomo lahko tiste, ki res ...
Več novic ...
Kazalo