Znanost in tehnologija
slice
"Če bi princip dvoma razširili po svetu, bi prišli do radikalnih sprememb"
24. Festival znanosti, 25. september 2018 ob 15:46 V Ljubljani se je začel teden znanosti, na katerem lahko slehernik zastonj posluša predavanja o aktualnih znanstvenih temah in se preizkusi v eksperimentih.
19
Po WhatsAppu tudi ustanovitelja Instagrama pretrgala vezi s Facebookom
12
25. september 2018 ob 08:30 Soustanovitelja družbenega omrežja za objavljanje fotografij Instagram, Kevin Systrom in Mike Krieger, zapuščata podjetje, da bi "raziskovala našo radovednost in ustvarjalnost".
Holesterol, star 558 milijonov let, razkriva eno od prvih živali na Zemlji
29
23. september 2018 ob 18:01 Znanstveniki Avstralske nacionalne univerze (ANU) v Canberri so v starodavnem fosilu v Rusiji našli molekule maščobe, ki potrjujejo, da gre za najstarejšo znano žival, ki je na Zemlji živela pred ...
"Slovenija je presenetila Evropsko vesoljsko agencijo"
50
22. september 2018 ob 15:06 Slovenija je s svojimi visokotehnološkimi podjetji presenetila Evropsko vesoljsko agencijo in se dobro pozicionira na vesoljskem trgu, pravi vodja pisarne za sodelovanje z Eso, Sabina Koleša.
Zakaj nam gluten danes povzroča toliko težav?
108
19. september 2018 ob 07:51 Kruh – in z njim gluten – so ljudje jedli, še preden so začeli žita sejati. Danes pa so žita vse pogosteje vir težav. Gluten se je v zadnjih letih znašel na zelo slabem glasu.
IJS-jevo raziskavo o zdravljenju raka z nanomateriali objavila ugledna revija Raziskovalci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo Instituta Jožef Stefan so v znanstveni reviji Nano Letters predstavili nove možnosti za zdravljenje raka z nanomateriali.
9
Prvi SpaceX-ov potnik okoli Lune bo japonski milijarder Ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je objavilo ime prvega turista, ki ga bo popeljalo okoli Lune.
45
S svetlobnim kladivom povzročili potresu podobne valove Raziskovalcem z ljubljanske fakultete za strojništvo je v sodelovanju z institucijami iz Kanade in Brazilije uspelo prisluškovati svetlobnim odbojem.
89
"Vesoljski trg je tam, kjer je bil na začetku avtomobilski" Vesoljski trg ni več izključna domena Američanov in Rusov niti največjih vesoljskih agencij, temveč raste in v njem se odpirajo številna okna za visokotehnološka, nišna podjetja. Tudi slovenska.
12
Kriptopodjetje Cofound.it zapira vrata Zagonsko podjetje Cofound.it, ki je razvijalo sistem za zbiranje sredstev ICO, bo zaprlo svoja vrata. 14 milijonov dolarjev bo razdelilo imetnikom žetonov.
38
Kakšen vpogled v preteklost bodo ponudili ledenodobni ostanki volčjega mladiča? Znanstveniki pravijo, da bodo redki ostanki volčjega mladiča in severnega jelena iz ledene dobe ponudili vpogled v življenje na skrajnem severu Kanade pred več kot 50.000 leti.
10
Potopljen jašek v idrijskem rudniku raziskuje avtonomni robot Mednarodna ekipa strokovnjakov je skupaj z geologi in rudarji Centra za upravljanje dediščine živega srebra v Idriji izvedla prve potope samovodljivega podvodnega raziskovalnega robota UX-1 v ...
3
Foto in video: Apple z novimi modeli iPhona in prvo pametno uro, ki meri EKG Ameriški tehnološki velikan Apple je predstavil tri nove modele iz svoje serije najbolje prodajanih pametnih telefonov iPhone Xs, iPhone Xs Max in iPhone Xr, kot tudi prenovljen model pametne ure ...
59
Arheoastronomija razkriva skrivnosti najbolj posebnih krajev na svetu Arheoastronomija je skovanka iz besed arheologija in astronomija – je veda, ki iz arheoloških ostalin skuša razbrati, kako so si nekdanja ljudstva razlagala nebesne pojave in si z njimi pomagala pri ...
55
Sončne celice in vetrne turbine v Sahari bi močno spremenile puščavo Skupina raziskovalcev iz ZDA, Kitajske in Italije je ugotovila, da bi imela postavitev velikega števila sončnih celic in vetrnih turbin v Sahari velik vpliv na količino padavin, rastlinstvo in ...
89

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Primož Roglič
25. september 2018 ob 14:32 Dejstvo je, da za tako učinkovitost na kolesu potrebujete vrsto let. Rogliču je to na čudežni način uspelo v relativno kratkem času. To je talent.
Več novic ...
Kazalo