Znanost in tehnologija
slice
Znanstveniki lahko po desetih minutah letenja določijo cilj selitve štorkelj
V okviru selitve v južne kraje, 27. maj 2018 ob 11:22 Nemški znanstveniki lahko prek načina, kako štorklja maha s krili, že po 10 minutah letenja določijo, kam je žival namenjena: v Afriko ali na jug Evrope.
11
Odkrili prvega medzvezdnega priseljenca v Osončju
14
26. maj 2018 ob 16:03 V bližini Jupitra je asteroid, ki okoli Sonca kroži v nasprotni smeri kot drugi planeti. Znanstveniki so ugotovili, da ni domačega izvora.
S poležavanjem ob koncih tedna se lahko izognemo prezgodnji smrti
14
26. maj 2018 ob 14:06 Švedski znanstveniki so ugotovili, da obstaja pri odraslih v starosti pod 65 leti, ki vsak dan v tednu spijo le po štiri ali pet ur, večja stopnja smrtnosti kot pa pri tistih, ki vsako noč prespijo ...
Samsung mora Applu zaradi kopiranja plačati 539 milijonov dolarjev
16
25. maj 2018 ob 12:54 Ameriško sodišče je razsodilo, da mora južnokorejski Samsung ameriškemu podjetju Apple plačati 539 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kopiranja delov telefona iPhone.
Elon Musk bi s "Pravdo" ocenjeval verodostojnost medijev
37
24. maj 2018 ob 14:36 Lastnik ameriških podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk je medije obtožil nepoštenosti in napovedal ustanovitev portala, na katerem bi javnost lahko ocenjevala resničnost člankov in verodstojnost.
Poleg spletne nevtralnosti vse pomembnejša tudi nevtralnost platform Naj bodo spletna mesta nevtralne platforme za raznolike vsebine ali pa njihovi nadzorniki in odbiralci? V današnjem času nevtralnost plaftorm postaja vse pomembnejša, je ugotovil profesor Žiga Turk.
3
Zakaj ptice nimajo zob? Znanstveniki ponujajo novo teorijo. Znanstveniki so predstavili novo teorijo o tem, zakaj ptice nimajo zob. Doslej je veljalo, da so zobje odveč pri letenju, zdaj pa kaže, da odsotnost zob skrajša čas valjenja jajc.
25
Izteka se rok za prilagoditev GDPR-uredbi o osebnih podatkih Izteka se rok, do katerega so se morale organizacije, ki obdelujejo podatke fizičnih oseb, neposredno prilagoditi splošni uredbi Evropske unije o varovanju osebnih podatkov.
22
V vesolju nova satelita za merjenje zemeljske površine V noči na sredo sta iz baze Vandenberg v Kaliforniji v vesolje poletela nova ameriško-nemška satelita za merjenje zemeljskega površja, še posebej oceanskega.
12
Slovenski Datafund v zelje tehnoloških velikanov z blockchain varstvom osebnih podatkov Slovenski startup Datafund razvija rešitev veriženja blokov, s katero bi vsak posameznik lahko varno shranil svoje osebne podatke in jih obenem lahko ponudil podjetjem v zameno za plačilo.
38
Izrael prvi uporabil F-35 za bojne naloge Izrael je prva država, ki je za bojne naloge uporabila najnaprednejše za radarje slabo vidno ameriško vojaško letalo pete generacije F-35.
121
Kitajska korak bližje prvemu pristanku na oddaljeni strani Lune Kitajska je v vesolje uspešno izstrelila satelit, ki bo omogočil komunikacijo med Zemljo in sondo, ki naj bi jo država še letos poslala na oddaljeno stran Lune.
106
Kozmična zora: astronomi ujeli odmev prvih zvezd Znanstveniki so našli sledi domnevne prve generacije zvezd v vesolju le 250 milijonov let po velikem poku. Pri tem so podrezali v sam galaktični temni vek.
59
Astronomi odkrili najhitreje rastočo, "pošastno svetlo" črno luknjo vesolja Avstralski teleskop je našel črno luknjo, ki vsaka dva dneva "pogoltne" maso enega Sonca. To je najhitreje rastoča znana črna luknja v vesolju. Ni sicer jasno, kakšna je ta črna luknja danes.
21
Zuckerberg se bo v Bruslju srečal z evropskimi poslanci Mark Zuckerberg se bo predvidoma prihodnji teden v Bruslju srečal z evropskimi poslanci, s katerimi bo razpravljal o praksah Facebooka glede osebnih podatkov.
14

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
15
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Sergej Nečajev
27. maj 2018 ob 14:39 Velika Britanija mora priznati, da je bila afera nesmiselna. Morajo zavrteti čas nazaj in reči: Oprosti, draga Rusija, naredili smo napako.
Več novic ...
Kazalo