Znanost in tehnologija
slice
Aplikacija WhatsApp z novimi pravili po umorih v Indiji
Policija ljudi s težavo prepričuje v netočnost informacije, 20. julij 2018 ob 13:39 Pri mobilni aplikaciji WhatsApp bodo omejili število poslanih sporočil; ta ukrep je bila družba prisiljena sprejeti po številnih umorih v Indiji, ki so jih sprožile govorice o ugrabitvah otrok.
8
Slovensko podjetje dobilo milijon iz ZDA, razvija avtonomna vozila na umetno inteligenco
46
20. julij 2018 ob 06:52 Visokotehnološko zagonsko podjetje NERVteh je dobilo naložbo v vrednosti milijon evrov. NERVteh razvija tehnologije za ocenjevanje voznikov in algoritme za avtonomna vozila.
Foto in video: Airbusov orjaški veseli kit Beluga XL poletel v nebo
42
19. julij 2018 ob 13:20 Airbus je v Toulousu v Franciji opravil poskusni polet svojega novega transportnega letala Beluga XL, ki je največje transportno letalo evropskega letalskega velikana.
Znanstveniki odkrili 12 novih Jupitrovih lun
8
19. julij 2018 ob 17:30 Ameriški znanstveniki so odkrili 12 novih Jupitrovih lun, s čimer se je število znanih lun okoli tega planeta povzpelo na 79. Jupiter je planet z največ lunami v Osončju.
Ljubitelji kač, pozor! Raziskovalci so odkrili prvi fosil kačjega mladiča.
10
19. julij 2018 ob 20:52 Raziskovalci so odkrili prvi fosil kačjega mladička. Takšno odkritje je svojevrsten čudež – kačje okostje se zaradi svoje izjemne krhke zgradbe v naravi namreč ohrani zelo redko.
Bruselj potrdil rekordnih 4,3 milijarde evrov kazni za Google Evropska komisija je zaradi kršenja konkurenčnih pravil – po njeni oceni je Google zlorabil prevladujoči tržni položaj svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Android – potrdila rekordnih ...
53
Razvili krvni test za odkrivanje kožnega raka Avstralski znanstveniki so razvili krvni test, ki zazna melanom v najzgodnejših stadijih. Gre za prvi test, s katerim bo mogoče enostavno zaznati kožnega raka, še preden ta postane smrtonosen.
18
Kruh pred 14.000 leti – katere sestavine so ljudje potrebovali za njegovo pripravo? Znanstveniki so s pomočjo krušnih drobtinic, ki so jih našli v neki peči v jordanski puščavi, razkrili najstarejši recept za peko kruha.
12
Video- in avdioznanost: Kako z meduzami odstraniti plastiko iz morij in druge nore, nove ideje Zadnja leta smo priča izjemnemu porastu števila meduz, kar povzroča številne težave. Kako pa bi lahko porast meduz obrnili sebi v prid, denimo za čiščenje plastike iz morij?
7
Britansko vesoljsko izstrelišče bo na Škotskem Britanska vesoljska agencija je za prvo državno vesoljsko izstrelišče po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije izbrala polotok A’Mhoine na severu Škotske. Kot je sporočila v izjavi za javnost
12
Slavnemu Keplerju so šteti dnevi. Iskal je Zemljo 2.0, odkril tisoče tujih svetov. Nasin teleskop Kepler bo zaradi pomanjkanja goriva kmalu ugasnil.
16
Kaj je tik pred smrtjo jedel Ötzi? Analiza vsebine želodca znamenitega Ötzija je razkrila, da je v dnevih pred smrtjo jedel kozoroga, jelena in žito enozrnico ter s tem zaužil veliko maščobe.
41
Novo odkritje: izbruh supermasivnega blazarja z nevtrini, sodeluje tudi goriška univerza Mednarodna raziskovalna skupina je zaznala visokoenergijske nevtrine in sevanje gama, ugotovila pa je tudi, od kod prihajajo. Izvor so našli v oddaljeni supermasivni črni luknji.
31
Predsednik Zimbabveja ustanovil vesoljsko agencijo Predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa je v torek ustanovil nacionalno vesoljsko agencijo, ki bo po njegovih besedah postala "orodje za posodobitev in industrializacijo države".
23
Nemško sodišče: Profil na Facebooku se v primeru smrti deduje Sodišče v Karlsruheju je odločilo, da so osebni podatki na medmrežju, kot je profil na Facebooku, po smrti uporabnika del njegove zapuščine in se dedujejo.
11

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Maja Derčar
21. julij 2018 ob 14:50 Eno leto po razglasitvi referenduma se v zakon vsebinsko ne sme posegati. Lahko pa bi nova vlada vse skupaj zavrla.
Več novic ...
Kazalo