Znanost in tehnologija
slice
Rekordni planetarni sistem odkrili z umetno inteligenco
Odkritje dodatnega eksoplaneta pri zvezdi Kepler 90, 16. december 2017 ob 15:29 Osončje je na vrhu seznama planetarnih sistemov dobilo družbo. Prav tako (in najmanj) osem planetov ima zvezda Kepler-90. Le vprašanje časa je, kdaj bodo našli še bolj eksotične sisteme.
52
 • Našli so ga s pomočjo Googlove umetne inteligence
 • Najden še en eksoplanet, Kepler-80g
 • ZDA ošibile medmrežno nevtralnost
  63
  14. december 2017 ob 19:57 Ameriška zvezna komisija je spremenila ureditev medmrežne nevtralnosti na način, ki to načelo slabi. Ponudniki interneta bodo lahko promet različnih podjetij obravnavali različno.
  Slovenski raziskovalci nagrajeni za odkritje nove vrste jamskega hrošča: "Neodkritih vrst je še ogromno"
  18
  14. december 2017 ob 06:10 Štirje slovenski raziskovalci so nedavno dobili prestižno nagrado za članek, v katerem so opisali novo vrsto podzemeljskega hrošča.
  Norveška prva na svetu ugasnila analogni radio
  24
  13. december 2017 ob 21:00 Norveška je končala prehod na digitalni radio in s tem postala prva država na svetu, ki je na nacionalni ravni ugasnila oddajanje valov FM.
  Profesor Bohanec o (ne)prepovedi glifosata: Politiki so nebogljeni pred kvazizelenimi, ki strašijo z Monsantom
  247
  13. december 2017 ob 06:15 Kvazizelenim bi skoraj uspelo s prepovedjo glifosata, ker je politika nebogljena, je za MMC ocenil profesor biotehnologije Borut Bohanec.
  Odkrili najstarejše oko, ki šteje 530 milijonov let Mednarodna ekipa paleontologov je v fosilu odkrila do zdaj najstarejši primerek očesa, ki sega kar pol milijarde let v zgodovino. Zgradba organa se do danes ni bistveno spremenila.
  17
  Z igro do rekonstrukcije fresk: računalniški program, ki pomaga restavratorjem pri delu Stare freske in mozaiki današnji čas pogosto pričakajo v tako raztreščenem stanju, da se morajo restavratorji pošteno namučiti, ko skušajo množico fragmentov sestaviti v prvotno podobo.
  Foto: 10 najodmevnejših raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze Ljubljanska univerza je ob začetku tedna univerze predstavila 10 najboljših raziskovalnih dosežkov univerze v tem letu.
  15
  Milan Gabor o hekerskem vdoru v NiceHash: Interna kraja kot teorija zarote "Ciljali so na človeka, ki ima popoln dostop, gotovo niso izbrali nekoga, ki skrbi za odnose z javnostjo," je etični heker Milan Gabor za MMC pojasnil, kdo je bil najverjetnejša tarča napada.
  119
  Videoigra kot zdravilo za hiperaktivne, neosredotočene otroke Klinična študija je pokazala, da lahko namenske videoigre izboljšajo stanje pri otrocih z motnjo aktivnosti in pozornosti. Med igro otroci rešujejo probleme, ki terjajo osredotočenost.
  29
  Pradavne ženske so bile prave hrustinje Na univerzi Cambridge so primerjali kosti žensk izpred 6.000 let in sodobnih atletinj - veslačic. Ugotovili so, da so bila dekleta nekoč precej krepkejša, najbrž zaradi trdega vsakodnevnega dela.
  63
  Z umetno roženico vrnili vid slepemu Na očesni kliniki UKC Ljubljana so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Pacient je bil skoraj popolnoma slep, zdaj pa brez očal bere časopise.
  40
  Lenarčič: Novi raziskovalni zakon je prazno satovje S predlogom zakona o raziskovalno-razvojni dejavnosti so nezadovoljni v raziskovalnih inštitutih in na univerzah, saj da je nedodelan, brez koncepta inovacijske dejavnosti in upoštevanja stališč ...
  28
  Na testu: Pozni tekmovalec – Nokia 8 Pred časom smo v rubriki Na testu preizkusili telefona Nokia 3 in 5, ki spadata med cenejše, tokrat pa smo dobili v roke model Nokia 8, ki naj bi bil vrhunec ponudbe proizvajalca HMD.
  28
  Preglove nagrade za: genske regulatorne mreže, večvalentne interakcije in strukture G-kvadrupleksov Kemijski inštitut je podelil tri Preglove nagrade za izjemno doktorsko delo na področju kemije in sorodnih ved. Nagrade so prejeli Tine Curk, Tina Lebar in Vojč Kocman.
  1

  Na testu
  link
  Na testu: Pozni tekmovalec – Nokia 8
  28
  30. november 2017 ob 06:14 Pred časom smo v rubriki Na testu preizkusili telefona Nokia 3 in 5, ki spadata med cenejše, tokrat pa smo dobili v roke model Nokia 8, ki naj bi bil vrhunec ponudbe proizvajalca HMD.
  Več novic ...
  Izjava dneva
  link
  Miro Cerar
  7
  15. december 2017 ob 13:29 Čas še ni primeren, da bi se pogovarjali o priznanju.
  Več novic ...
  Kazalo