Novice

Je nekaj sekund zabave s pirotehniko vredno trpljenja živali?

Uporaba pirotehnike je dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem

24. december 2017 ob 13:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

S smernicami za lastnike hišnih ljubljenčkov in nasveti za ravnanje z živalmi v naravi in na kmetiji v novoletnem času želijo v društvu za zaščito živali praznični čas polepšati tudi manjšim in večjim kosmatincem.

Živali imajo veliko bolj izostren čut za sluh kot ljudje in lahko zaznavajo tudi frekvence, ki so nam neznane. Poki petard in ognjemeta so zato še toliko bolj strašljivi zanje, izpostavljajo v Društvu za zaščito živali Ljubljana. Pomembno je, da lastniki svojim ljubljenčkom pripravijo varno zavetje v notranjem prostoru (hiša, garaža, delavnica ...) in jim s svojo živčnostjo ne povečujejo stresa. Prav tako jih ne smejo tolažiti ali miriti s priboljški, saj to živalim le sporoča, da je nevarnost resnična.

Vseeno pa jim morajo omogočiti svojo bližino, saj jim ta predstavlja varnost, svetujejo. Opozarjajo tudi, da lahko strah privede tudi do driske in pretiranega uriniranja, živali lahko izgubijo apetit ali uničujejo stvari okoli sebe. Opominjajo, da psov in drugih ljubljenčkov lastniki ne smejo nikoli kaznovati zaradi dejanj v času njihove stiske.

Najpomembneje je zmanjšati stres
V društvu zato poudarjajo, da je najpomembneje zmanjšati stres živali. Lastnikom hišnih ljubljenčkov svetujejo, naj v prazničnem času živali peljejo na sprehod zunaj mest, kjer so možnosti pokanja manjše, zunaj pa naj se zadržujejo le krajši čas. Lastniki se na poke ne smejo odzivati s skrbjo ali strahom, saj lahko tega prenesejo tudi na svojega ljubljenčka.

Živalim naj pripravijo varno zavetje v notranjem prostoru. V skrajnih primerih pa si lahko lastniki pomagajo tudi z zdravili, ki jim jih predpiše veterinar. Najpomembneje pa je, da tudi sami ne uporabljajo pirotehnike. "Nekaj sekund naše zabave namreč ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročimo živalim," poudarjajo v društvu.

Uporaba pirotehnike je sicer dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem. V tem času ne trpijo le hišne živali, temveč tudi živali v naravi in na kmetiji. Te še toliko bolj, saj ne morejo pobegniti pred glasnimi poki, ki lahko med drugim povzročijo dezorientacijo ptic, ki zaradi tega izgubijo več energije. Zaradi povečanega stresa lahko pri perutnini upade proizvodnja jajc ali pa so deformirana, pri kravah lahko prav tako upade proizvodnja mleka.

G. K. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 108

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • SamoRes 24. december 2017 ob 13:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pirotehniko prepovedat, vsaj po nečem bi bili lahko zgled Evropi.
  Nekateri v eni minuti spustijo v zrak nekaj dni svojega dela in pri tem zganjajo hrup, je vredno?
  Milijone bi lahko dali v dobrodelne namene.
  +71
  -20
 • bobbek 24. december 2017 ob 14:09
  Prijavi neprimerno vsebino
  SamoRes,se strinjam s teboj,stres nimajo samo zivali,ampak tudi ljudje,imam vec stresa z pokanjem,kot z prestavljanjem casa oktobra in marca.
  +34
  -8
 • firtoh 24. december 2017 ob 14:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sam imam dva psa.Dajem jim baldrijanove kapljice,da lažje preživita dni okoli novega leta.
  +13
  -13
 • Rasta75 24. december 2017 ob 14:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ljubiteljem pirotehnike bi morali postaviti en zaprt in zvočno izoliran poligon, na katerem bi lahko pokali dokler ne oglušijo. Pokanje na javnih površinah pa bi bilo potrebno prepovedati ne glede na letni čas in prekrškarje strogo kaznovati.
  +51
  -12
 • antartide 24. december 2017 ob 14:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  ... in v pohlepu za denarjem od oglasov, TV SLO1 v udarnem terminu ob 19. uri zvečer predvaja reklamo za pirotehniko. Kakšna prekleta dvoličnost!
  +75
  -5
 • Altair 24. december 2017 ob 14:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  30% stresa jim tako ali tako povzročajo lastniki,ki jim pokrivajo ušesa, se derejo nanje ko se kam skrijejo in podobno.
  Zanimivo, da nikogar ne skrbi za dojenčke, ki jim pirotehnika ravno tako povzroča povišan pritisk to pokanje.
  Saj vem da je razlika ker psi slišijo nekajkrat bolje od ljudi, samo so tega navajeni. Tako da je pok rakete ravno tako za pse samo zelo glasen pok kot za ljudi.... je pa res da si ga v večini psi ne znajo pojasnit.
  +13
  -29
 • 53cbe137c5b7ff0d076188a15fe231abbc9aed97ebbab39131c9b947f38d7dbf 24. december 2017 ob 14:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  @SamoRes
  In zakaj se tebi zdi, da ljudje ne bi smeli stran metati denarja? Saj so si sami prislužili ta denar in lahko z njim naredijo, kar želijo. Pa tudi zakaj bi ga dali v dobrodelne namene, če ga ne bi porabili za pirotehniko?
  +17
  -47
 • iluzionistka 24. december 2017 ob 14:31
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sicer sem proti petardam, ampak je zanimivo, da lastnike psov skrbi za zdravje in pocutje zivali 5 dni v letu.

  Ko pa moramo ostali proti svoji volji poslusati pasji lajez njihovih ljubljenckov 24/7, 365 dni v letu, ko nam kratijo spanec,budijo otroke sredi noci, , puscajo iztrebke naokoli pa ni nobene skode ali tezave. Dvojna merila, pasjeljubci?..
  +41
  -33
 • Eesti 24. december 2017 ob 14:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  @iluzionistka. Mogoce psa ne mores utisat, saj je ZIVO bitje, pa tudi govoris da vsak pes laja 24 ur na dan, kar sploh ni res. Raketa ipd. pa nima res nobenega drugega ucinka kot da je lepo, glasno, nevarno za cloveka, zival, in okolje. Mislim da vem kaj pretehta.
  +28
  -17
 • 53cbe137c5b7ff0d076188a15fe231abbc9aed97ebbab39131c9b947f38d7dbf 24. december 2017 ob 14:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Eesti
  Pes je res živo bitje, zato ga je potrebno vzgajati. Res pa je, da se večini lastnikov to ne ljubi, nevzgojenih cuckov se pa res ne da utišati.
  +22
  -10
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!