Bolezni-zdravila
slice
Število obolelih in umrljivost zaradi raka materničnega vratu se še naprej manjšata
Največkrat zbolevajo starejše ženske po 50. letu, 21. januar 2018 ob 17:33 V okviru evropskega tedna preprečevanja raka materničnega vratu bodo potekali številni dogodki za večjo ozaveščenost.
16
Opustitev obveznega cepljenja – izrekanje kazni ovirajo dolgotrajni birokratski postopki
177
12. januar 2018 ob 06:13 Za odklanjanje ali onemogočanje obveznega cepljenja otrok so v Sloveniji zagrožene kar visoke kazni, toda, kot pravijo pristojni inšpektorji, inšpekcijski postopki za vse vpletene predstavljajo ...
Proti gripi cepili že 97.000 ljudi, ostaja le še 2.300 odmerkov
80
11. januar 2018 ob 14:30 Zaradi letošnje precej višje precepljenosti so nekaterim izvajalcem že pošle zaloge cepiv. Zjutraj so imeli na NIJZ-ju le še 2.300 odmerkov cepiv na zalogi, a še vedno prejemajo prošnje za dobavo.
Ugovori in dvomi o cepljenju so tako stari kot cepljenje samo
104
11. januar 2018 ob 06:12 Ljudje bodo po odmerku postali goveda, je moral zaradi cepiva na osnovi govejih koz poslušati že Edward Jenner, ko je odkril cepivo proti črnim kozam. Črne koze so pustošile po Evropi že stoletja.
Ošpice: "Ljudje se ne bojijo bolezni, bojijo se cepiv"
169
10. januar 2018 ob 14:04 "Precepljenost zadnje generacije je bila okoli 92-odstotna, predtem pa je bila precepljenost okrog 94-odstotna. Zato tudi ne pričakujemo večjih izbruhov ošpic. Vendar če se bo tako nadaljevalo, bi ...
Bi bilo smotrno povečati globe za neutemeljeno necepljenje? Cepljenje je najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni, vključno z ošpicami, znova poudarjajo na pristojnem ministrstvu, kjer so zaradi upada precepljenosti ...
140
Osnovnošolec zbolel za oslovskim kašljem Na osnovni šoli v Ljubljani je učenec 9. razreda zbolel za oslovskim kašljem, je poročal portal Siol.
120
Slovenskim srčnim bolnikom že vgrajujejo najmanjše srčne spodbujevalnike na svetu V ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) so vstavili prve srčne spodbujevalnike, pri katerih kirurški rez ni potreben.
13
Sezonska gripa vsako leto po svetu zahteva do 646.000 življenj Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da zaradi sezonske gripe vsako leto po svetu umre od 291.000 do 646.000 ljudi, kar je precej več, kot so mislili do zdaj.
45
Omejitev obiskov na gastroenterologiji zaradi nevarne bakterije Na oddelku za gastroenterologijo interne klinike ljubljanskega UKC-ja so zaradi bakterije, ki je odporna proti več antibiotikom, omejili obiske na eno zdravo osebo za 15 minut.
Integrirana oskrba je podlaga za prilagajanje zdravstvenega sistema bolniku V okviru integrirane oskrbe sta v ospredju bolnik in njegovo dejavno sodelovanje pri zdravljenju bolezni, ki je prilagojeno posameznikovemu načinu življenja.
Videoigra kot zdravilo za hiperaktivne, neosredotočene otroke Klinična študija je pokazala, da lahko namenske videoigre izboljšajo stanje pri otrocih z motnjo aktivnosti in pozornosti. Med igro otroci rešujejo probleme, ki terjajo osredotočenost.
29
Katere zdravstvene podatke o zaposlenih lahko pridobivajo delodajalci? Nekateri delodajalci, kot so ugotovili pri informacijskem pooblaščencu, zaradi bolniških odsotnosti zbirajo zdravstvene podatke zaposlenih, kot so diagnoze, vrste bolezni in poškodb itd., čeprav gre ...
37
Z umetno roženico vrnili vid slepemu Na očesni kliniki UKC Ljubljana so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Pacient je bil skoraj popolnoma slep, zdaj pa brez očal bere časopise.
42
Slovenski znanstveniki odkrili gen, ki povzroča prezgodnje staranje V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so predstavili gen za prezgodnje staranje, ki so ga odkrili slovenski znanstveniki in raziskovalci Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko ...
40

Kazalo