Uredniški izbor
slice
Bolezen in brezdomci: uradno zagotovljena oskrba, v praksi do smrti odvisni od dobre volje društev in dela na črno
Bolni brezdomec ostal brez ustrezne zdravstvene nege do smrti, 11. januar 2019 ob 06:39 Kljub navodilom ministrstva za zdravje, ki določajo oskrbo za paciente, ki nimajo možnosti oskrbe na domu, je praksa diametralno drugačna. Onemogli brezdomec je tako bil do smrti odvisen od dobre volje društev in negovalk, ki so delale na črno.
70
Hrvaški zvezdnik Goran Bogdan: "Če si igralec, ne moreš biti stoodstotno razumen in racionalen človek"
2
10. januar 2019 ob 07:57 Gorana Bogdana radi postavijo v vloge negativcev. Bil je ukrajinski silak Yuri v lucidni seriji Fargo, na pol mitološki vohun Mustafa Golubić v Sencah nad Balkanom in duhovnik v več kot enem filmu. Pa bi se njegova kariera skoraj zasukala v drugo smer.
Zakaj je potreben odvzem 200 medvedov iz okolja? Takšen je letni prirastek.
199
8. januar 2019 ob 06:34 Če je bilo še ob osamosvojitvi Slovenije v državi okoli 350 medvedov, jih je danes že okoli 750, letni prirastek pa je 200 kosmatincev. Upravno sodišče je na pobudo okoljevarstvenikov zadržalo izvajanje odstrela, kmetovalci napovedujejo katastrofo.
Podražitve interneta, televizije, mobilne telefonije … tudi v letu 2019 neizogibne?
168
8. januar 2019 ob 16:30 Telemach je tik pred novim letom napovedal podražitev svojih paketov telefonskih, televizijskih in internetnih storitev. Vendar tokrat po njihovih trditvah niso vzrok višje cene programov Pro Plusa, Planet TV-ja, Sportkluba …
Slovenija vse zanimivejša za tuje delavce, ki predstavljajo že desetino delovne sile
176
7. januar 2019 ob 07:19 Med delovno aktivnimi ljudmi v Sloveniji se je po podatkih statističnega urada v preteklem letu skoraj za petino (19,2 odstotka) zvišalo število tujih delavcev, ki predstavljajo že skoraj deset ...
Zakaj brezpilotni letalnik nad letališčem povzroči takšno paniko? Decembrska drama na londonskem letališču Gatwick, ko je zaradi enega ali več brezpilotnih letalnikov promet obstal za 36 ur, je opozorila na kaos, ki ga lahko povzročijo te naprave. In vsak mesec jih je po svetu v civilne namene prodanih kar 200.000.
59
Foto: Ultima Thule, povsem nov tip sveta - ali "veliki rdeči snežak" Minil je najbolj oddaljen oblet nebesnega telesa vseh časov. Nasina sonda New Horizons je 6,6 milijarde kilometrov stran našla zamrznjeno, dvojno telo, praostanek nastanka Osončja.
61
Hobotnice, le za dlan velike, prinašajo tolažbo nedonošenčkom in staršem V Sloveniji se na leto okoli 1.400 otrok rodi prezgodaj. Svoje prve dni preživijo v inkubatorjih in toplih posteljicah, starši pa z njimi ne morejo biti ves čas. Zadnji dve leti jim družbo delajo pisane kvačkane hobotnice.
10
Poslednji prijatelj pesnika Prešerna Dvomesečno zdravljenje kranjskega odvetnika in znanega slovenskega pesnika Franceta Prešerna v tem času pred 170 leti ni prineslo nikakršne izboljšave.
8
Sive vrane: so bistroumne prebivalke mest popestritev ali nadloga? "Ne gre za ekološki ali pa biološki problem, pač pa za sociološki problem, ki nastaja med ljudmi, zaradi njihovega razmišljanja, sprejemanja oz. nesprejemanja sivih vran."
49
Najtežje pričakovani filmi leta 2019 so ... Marvelova spektakla Maščevalci: Endgame in Stotnica Marvel sta v dveh različnih anketah pristala na vrhu seznama najtežje pričakovanih filmov v letu 2019.
43
Nagrajeni vrtec Pedenjcarstvo iz lesa za neskončno igro otrok Vrtec Pedenjcarstvo je res poseben; v celoti je narejen iz lesa, njegova okrogla oblika pa otrokom omogoča nenehno tekanje okoli atrija in igranje na poučnih igralih.
10 odmevnih znanstvenih prebojev v letu 2018 Iztekajoče se leto je prineslo gomilo odmevnih in pomembnih znanstvenih prebojev.
36
28 let od plebiscitarne odločitve za samostojno Slovenijo "Jugoslavije ni več. Gre za Slovenijo," je 23. decembra po 22. uri, ko je bilo preštetih že več kot 60 odstotkov glasov, v kamere dejal predsednik Demosa Jože Pučnik. Uradna razglasitev rezultatov plebiscita je sledila čez tri dni – 26. decembra.
164
"Na ulicah Francije so pripadniki nižjega srednjega razreda, ki zahtevajo, da se jih upošteva" Protestno gibanje "rumeni jopiči" je politično zelo heterogeno, zato so tudi vzgibi protestnikov zelo različni, je za MMC dejal francoski politolog Arnaud Mercier. Strinjajo pa se v zahtevi po večji politični participaciji in sovraštvu do Macrona.
63

MMCteden 1. svetovna vojna Jezikovni spletovalec Podcast Številke Lepota bivanja Živalski otok
Kazalo