Številke
slice
Astronavt Bresnik med vesoljskim sprehodom čakal na rojstvo hčerke
MMC-jev pogovor z Randyjem Bresnikom, 16. marec 2018 ob 06:30 V zgodovini človeštva je le dobrih 500 ljudi poletelo v vesolje, a med peščico izbrancev je kar nekaj astronavtov, ki se ponašajo s slovenskimi koreninami.
21
Jure Košir olimpijske sanje uresničil v bermudskem trikotniku
27. februar 2018 ob 07:04 Ravno danes mineva 24 let od vrhunca kariere Jureta Koširja, ko je v Lillehammerju osvojil olimpijski bron v slalomu.
Kriptovalute: zgodba o alternativnem sistemu, ki je prerasel pričakovanja
26. januar 2018 ob 06:28 Ideja o kriptovalutah se je rodila ob koncu prejšnjega desetletja, a lansko leto je bilo tisto, ki je besedo kriptovaluta razširilo v skoraj vsako vas. Na podkastu Številke
Beseda leta je evropski prvaki
23
11. januar 2018 ob 11:00 Zlata medalja slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu je močno zaznamovala leto 2017 - besedna zveza "evropski prvaki" je bila namreč izbrana za besedo leta.
Zadnja možnost, da oddate glas za besedo leta
3
10. januar 2018 ob 11:28 ZRC SAZU bo v četrtek razglasil besedo leta, le še danes pa imate možnost oddati svoj glas. Pri izboru letos sodeluje tudi MMC.
Glasujte za besedo leta in spišite najboljšo pesem V decembru smo zbirali predloge za besedo leta in izbrali deset finalistov, zdaj pa je čas, da med njimi vi določite besedo leta. ZRC SAZU in MMC drugič izbirata besedo leta.
1
Znani finalisti za besedo leta, iz finalistov napišite pesem Akcija beseda leta je na pol poti, strokovna komisija je izbrala deseterico finalistov, za besedo leta 2017 boste lahko glasovali v začetku januarja.
11
Kmalu bo znanih 10 kandidatov za besedo leta Akcija beseda leta se počasi preveša v drugo fazo. Poslali ste več kot 200 različnih predlogov. ZRC SAZU letos drugič išče besedo leta, akciji smo se letos pridružili na MMC-ju.
15
Številke v letu 2017: 100. oddaja, nov format, beseda leta ... Za podkastom Številke je pestro leto 2017, v katerem je izšlo novih 27 epizod, pred občinstvom je bila posneta jubilejna stota oddaja, a to še zdaleč ni vse.
Številke in animirani filmi: dva milijona dlak, množica balonov, 202 zoba ... Ustvarjalci animiranih filmov, ki imajo na voljo visok proračun, pri izdelavi pogosto mislijo na najmanjše podrobnosti. V prazničnem decembru na podkastu Številke govorimo o animiranih filmih.
14
Z Markom Snojem o besedi leta: "Jezik je najboljše ogledalo naše družbe" "Če izbiramo osebnost leta, športnika leta, vinsko kraljico in bob leta ... gotovo je prav, da se odločimo tudi za besedo leta," je prepričan jezikoslovec Marko Snoj.
Čarobni svet risank: otroke lahko povsem potegnejo vase Med asociacije na besedo otrok sodijo igra, zabava, druženje in seveda tudi risanke. Želja otrok po ogledu risank je neverjetna, včasih se zazdi, da jih povsem začarajo. Na podkastu Številke
Izbiramo besedo leta, predlagajte jo tudi vi! ZRC SAZU je lani v obsežni akciji prvič iskal besedo leta (javnost je v glasovanju izbrala besedo begunec), letos pa se akciji pridružuje tudi MMC.
108
Pavle Kozjek je v vsakem človeku skušal najti najboljše Avgusta 2008 se je odprava treh slovenskih alpinistov želela povzpeti na Muztagh Tower, Gregor Kresal in Dejan Miškovič sta se vrnila, na gori pa je ostal Pavle Kozjek. Na portalu Številke
15
Muztagh Tower: Usodno križišče treh slovenskih alpinistov Slovenija je s številnimi drznimi in prvenstvenimi vzponi brez dvoma ena od alpinističnih velesil.

Izbor
Kazalo