16. maj 2018 ob 17:58 MMC RTV SLO, STA Novice

Levica za ustavitev kitajskega prevzema Gorenja

Hisense v avstralski raziskavi dobil oceno nezadostno
kongres Levice
Levica je v Velenju pozvala k ustavitvi morebitnega kitajskega prevzema Gorenja. Foto: BoBo

Stranka Levica se je v Velenju zavzela za ustavitev morebitnega prevzema Gorenja od kitajskega giganta Hisense. Pozvali so Kapitalsko družbo (KD), naj svojega deleža ne proda.

Čeprav se prevzemnik prikazuje kot rešitelj velenjske skupine, Hisense v posel ne vstopa iz dobrodelnih vzgibov, ampak z enim samim namenom, in sicer povečanjem dobička, je dejal kandidat Levice na volitvah in sindikalist Goran Lukič ter se zavzel za konkretne pisne zaveze Kitajcev glede zaščite delovnih mest v Gorenju, ohranitvi delovnih pravic in vseh funkcij podjetja.

"Scenarij je predvidljiv. Pričakovati je selitve proizvodnje iz Velenja in Slovenije, s čimer je že začela uprava Gorenja, ki jo vodi Franjo Bobinac. V Levici temu odločno nasprotujemo in pozivamo vse - sindikate, svet delavcev Gorenja ter šaleško in širšo javnost, da se takšnim načrtom uprejo. Hkrati pozivamo vodstvo Kapitalske družbe, naj deleža ne proda, svoj lastniški vpliv pa raje izkoristi za zaščito delovnih mest," je dejal Lukič.

Ocena nezadostno za Hisense
Spomnil je tudi, da je avstralski projekt Behind the Barcode februarja 2016 objavil poročilo o izkoriščanju in suženjstvu v elektrotehnični industriji, kjer je analiziral 56 podjetij s tega področja in jih ocenil od najvišje ocene A do najnižje ocene F. Hisense je, tako Lukič, dobil najnižjo oceno F, predvsem zaradi izrazite netransparentnosti podjetja. Hisense nima razvidnih pravil na področju standardov dela in ne razkriva informacij o svoji dobaviteljski verigi. Prav tako ni jasno, ali zaposlenim zagotavlja dostojno plačilo, pravico do kolektivnih pogajanj in ali upošteva prepoved otroškega dela.

G. K.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 49

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • ksljbles 16. maj 2018 ob 18:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pa to ne moreš verjet, levica nas bo vrnila v komunizem, škoda da ti mladci niso okusili komunističnega socializma... in bedo ki nastane z nesvobodno trgovino.
  +33
  -23
 • Valentin57 16. maj 2018 ob 18:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Čeprav se prevzemnika prikazuje kot rešitelja velenjske skupine, Hisense v posel ne vstopa iz dobrodelnih vzgibov, ampak z enim samim namenom, in sicer povečanjem profita, je dejal kandidat Levice na volitvah in sindikalist Goran Lukič
  Ti boga! Kje ta živi? A Gorenje je pa tisto švedsko firmo kupilo iz dobrodelnih vzgibov? In selilo proizvodnjo v Srbijo prav tako?
  Z vsakim dnem, ko se bližajo volitve, me je bolj strah, da bojo tile res prišli v vlado.
  +41
  -14
 • zabar1000 16. maj 2018 ob 18:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  Levica želi iz naše države narediti Venezuelo. Nimajo pojma o ekonomiji pa se igrajo ekonomiste.
  +38
  -18
 • kralj matjaž 16. maj 2018 ob 18:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Denar na mizo pa kupit, ajde tu mate priložnost da podjetje socializirate, daste v upravljanje delavcem in pokažete, da sovcializem deluje.
  +35
  -8
 • SamoRes 16. maj 2018 ob 18:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Desnica bi nas rada vrnila pred leto 1941, ko smo imeli nekaj tujih fevdalcev, ostali pa so vlekli pluge.Vse bi razprodali tujcem brez garancij za delavca.
  Danes še Alpina šiva na Kitajskem.
  +17
  -36
 • SamoRes 16. maj 2018 ob 18:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  In desničarji tulijo proti migrantom, obenem pa uvažajo ekonomske migrante, ker noben Slovenec ne bo več hotel delat za 600e.
  Zaščitit je potrebno slovenskega delavca. Edino Levici je mar.
  +15
  -38
 • Diliges 16. maj 2018 ob 18:28
  Prijavi neprimerno vsebino
  No ja, Levica, bratje po prepričanju vas ne mikajo... Mogoče pa je še kakšna možnost, da se ljudem odprejo oči glede neevropskih kultur...
  +7
  -2
 • penzl 16. maj 2018 ob 18:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja najbolje res, da noben ne kupi in firma propade v roku par let, izgube seveda krije država, ti mesečniki se bodo pa spet drli o socialni katastrofi...
  +19
  -6
 • tedy123 16. maj 2018 ob 18:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  ...in kaj ponujajo za alternativo ?
  +20
  -4
 • delfino_ 16. maj 2018 ob 18:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  Draga levica, na Kitajskem vlada ravno komunistična partija...
  +19
  -6

Zadnji prispevki