6. december 2018 ob 07:40 Zadnja sprememba: 6. december 2018 ob 23:23 MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA Grem volit lokalne

Koper: Vse pritožbe zavrnjene. Bržan ostaja župan.

Pri Popovičevih tehtajo možnost pritožbe na občinski svet
Aleš Bržan in Boris Popovič
Aleš Bržan je za občinsko volilno komisijo novi koprski župan. Borisu Popoviču ostane pritožba na občinski svet. Foto: BoBo

Bržan je novi župan Kopra

Tarča o dogajanju po lokalnih volitvah

Kakšen bo razplet koprskih volitev?

Občinska volilna komisija je v celoti zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča kot ugovor Aleša Bržana, kar pomeni, da je izid volitev nespremenjen in novoizvoljeni župan Kopra ostaja Aleš Bržan, je po seji povedal predsednik komisije Miloš Šenčur.

V Kopru je več ur potekala seja volilne komisije, ki je odločala o ugovorih na potek in izid volitev za župana. Seja je bila zaprta za javnost, udeležili so se je lahko lahko predstavniki oz. oba kandidata Boris Popovič in Aleš Bržan. Po koncu je predsednik občinske volilne komisije povedal, da so v celoti zavrnili ugovore obeh kandidatov. "To pomeni, da imata ob vložnika ugovorov možnost vložiti pritožbo na občinski svet, to je do začetka konstitutivne seje. Število glasov se je spremenilo, mislim, da za 10, zato ker smo morali pretresati navedbe iz ugovora od A do Ž. Zato smo morali opraviti štetje na enem od volišč," je pojasnjeval Senčur.

Aleš Bržan ostaja župan Kopra. Popovičev odvetnik Franci Matoz pravi, da je dokazal, da so napake bile. Za Radio Slovenija je dodal: "Vedno je na koncu ustavno sodišče, saj gre za volilno pravico. A ne bi prejudiciral, rad bi počakal na obrazložitev sklepa, saj me zanima, kako bo ta sestavljena. Potem se bomo odločali, kako naprej in ali se pritožiti na občinski svet. Šele potem je možen upravni spor." Prvo sejo občinskega sveta mora sklicati Popovič, predvidoma bo 20.decembra.

Ugovore vložila oba kandidata
Kot je znano, je Boris Popovič trdil, da nekaterim volivcem ni bilo omogočeno glasovanje na domu in da so bile nekatere glasovnice izločene kot neveljavne, čeprav naj bi bila volja volivca jasno izražena. Aleš Bržan pa je v ugovoru opozoril na neskladje med zapisniki in volilnimi imeniki. Koprska občinska volilna komisija je zasedala več ur.

Predsednik OVK-ja Senčur je ob robu seje pojasnil, da so se domnevne nepravilnosti se nanašale na 16 volišč. Ponekod je šlo za domneve, da je volilni odbor napačno prešteval tako prejete kot oddane glasovnice, zato je moral OVK v sodelovanju s predsednikom volilnega odbora ponovno prešteti vpisane v volilni imenik, tiste, ki so glasovali, ter število glasov in glasovnic, ki jih je prejel posamezni kandidat.

Popovič je pred sejo občinske volilne komisije medijem povedal, da pričakuje, da bo OVK ugodil njegovemu ugovoru. Popovičev odvetnik Matoz pa je dodal: "Pričakujemo, da se vse glasovnice še enkrat preštejejo, preverijo, da bo vsak dvom odpravljen." Dodal je, da ne gre za nezaupanje v delo volilnih odborov, ampak za verjetnost, da glede na število vseh glasovnic in na tesen izid pride do napak, "in zato je bolje odpraviti vsak dvom".

Bržana ni bilo na seji
Seje OVK-ja sta se udeležila zaupnika Aleša Bržana, ne pa tudi sam Bržan. Ta je sicer medijem v kratki izjavi pred samim dogajanjem povedal svoje prepričanje, da bo OVK odločil skladno z zakoni in sprejel odločitev, "kot mora biti". "Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja šla že mimo in da je čas, da se vse skupaj malo umiri," je dodal. Čeprav sam ni seznanjen z vsebino Popovičevega ugovora, razen prek medijev, Bržan meni, da ponovnega štetja ne bo: "Mislim, da je ponovno štetje mogoče sicer samo na podlagi izrednih razmer v skladu z zakonom in da te razmere niso bile izpolnjene."

Kdo so člani volilne komisije?
Predsednik komisije Miloš Senčur je sicer predavatelj na novogoriški Fakulteti za državne in evropske študije. Po rodu je iz Kočevja in je tudi vodja strokovne službe Združenja mestnih občin, ki ima sedež v občinski stavbi na Verdijevi ulici, je poročala Tjaša Škamperle z Radia Koper.

Tomaž Bele je nekdanji predsednik koprskega nogometnega kluba, Breda Bajec je vrsto let zaposlena na koprski občini in velja za odlično poznavalko delovanja občinskega sveta in volilnih opravil. Marko Vidnjevič je šest let svetovalec koprskega župana, njegova zaposlitev v občini pa je vezana na zaupanje oz. mandat Popoviča.

Čeprav so torej vsi člani in tudi nekateri namestniki na neki način povezani s koprsko občino in zdajšnjim županom, pri njihovem imenovanju pred letom dni nihče od občinskih svetnikov, tudi tistih iz vrst opozicije, ni bil proti. Državna volilna komisija meni, da je bila komisija imenovana v skladu z zakonom, in posebej opozarja, da sama nima pristojnosti nadzora nad njenim delom, saj je komisija neodvisen volilni organ.

Služba vlade za lokalno samoupravo je pred leti pripravila mnenje, da imenovanje člana volilne komisije, ki je hkrati zaposlen v občinski upravi, ni v neskladju z zakonom. Vendar tudi dodala, da se lahko pojavi dvom o nepristranskosti v primerih morebitnih pritožb zaradi domnevnih kršitev volilnih opravil na dan glasovanja ali nepravilnosti na voliščih. Ravno to se zdaj dogaja v Kopru, kjer lahko tudi po četrtkovi odločitvi še naprej pričakujemo uporabo vseh pravnih sredstev.

G. C., L. L., A. K. K., A. S.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 148

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • bory 6. december 2018 ob 07:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pa kaj imate Koperčani toliko proti Popoviču? V letih svoje vladavine je mesto spedenal "u nulo". Je čisto, urejeno, svetovljansko( cruiserji!), vsaka travica na svojem mestu.... mi Štajerci vedno najprej zavijemo v Koper na sprehod in tam uživamo. Občudujemo pretočnost prometa, stari del mesta, modernizacijo, odlične lokale.........Pustite mu, da dela naprej, pravgotovo boste kot njegovi someščani s tem samo pridobili.
  +38
  -159
 • matjak 6. december 2018 ob 08:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  Upam da se razplete v dobrobit Kopra in Koprčanov. Popovič je najboljši župan in upam da zmaga. Sedaj točno vemo kdo vodi občino. V primeru Bržanove zmage pa bo občina vodena s strani stricev iz ozadja.
  Popoviču ste zmago ukradli mediji z neupravičenimi diskreditacijami in špekulacijami.
  Koper ima 1000 lepih zgodb in dosti lepega za pokazat, mediji pa ste delali le v smeri, da očrnite Popoviča. Sram naj vas bo.
  +24
  -133
 • brehme 6. december 2018 ob 08:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bržana ne poznam, vem pa da je pred dnevi zahtval ponovno štetje, preden se je izkazalo da ima par glasov več...sedaj ko to zahteva Popović, je pa cel halo.
  +30
  -63
 • RudeCorona 6. december 2018 ob 08:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  @TIGRkoper

  Hot je Črnogorec :D

  In po moje Bržan sploh ne ve, kako zgleda. Hot je bil Popovičev prijatelj, tako kot Mišić in Mandarić in v bistvu vsi, ki jih Popovič sedaj z Bržanom povezuje.
  +63
  -2
 • bluppo 6. december 2018 ob 08:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kako lahko volilno komisijo sestavljajo ljudje, ki so tako blizu občini oz. županu? Od tega je en direktno županov kader.

  Konflikti interesov in to ...

  Mislim, sej če bi bil nekdo, ki ni zaposlen na občini še ne pomeni, da ni županov prijatelj ampak tako je preveč očitno in narobe.

  Aja, sej so pristojni organi to že ugotovili:
  Vendar tudi dodala, da se lahko pojavi dvom o nepristranskosti v primerih morebitnih pritožb zaradi domnevnih kršitev volilnih opravil na dan glasovanja ali nepravilnosti na voliščih.

  Manipulirati s kakšnimi glasovnici načeloma ne morejo, če so prisotni tudi ljudje protikandidata vendar samostojno odločajo kdaj je neka kršitev huda in kdaj ne in posledično kaj bodo naredili. Npr. če bi bila situacija obratna in bi Bržan zahteval ponovno štetlje zaradi nekih sumov bi lahko komisija odločila, da le-to ni potrebno.
  +60
  -2
 • AM 6. december 2018 ob 08:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Zakonsko popredeljeno je, da je tudi zapis "love you" ob imenu kandidata "jasno izražena volja volilca". "

  Tole se ne strinjam, navodila so jasna, da je potrebno obkrožiti številko !

  Sicer pa: je bolje vse glasovnice še 1x prešteti, da se odstrani dvom....
  +63
  -2
 • peglezn 6. december 2018 ob 08:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Res nam ni spasa, če so alternativa albanski in črnogorski mafiji "rednecki" iz SDS...
  +35
  -25
 • matjak 6. december 2018 ob 08:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  In še sporočilo medijem in dežurnim kritizerjem Borisa Popoviča, ki najbrž večinoma prihajate iz preostalih delov Slovenije. Priporočam, da si ogledate realizirane projekte in projekte, ki (upam) sledijo v primeru, da Popovič ostane župan.

  Res škoda, da se volilci pred glasovanjem niso vprašali kaj si želijo naslednja 4 leta....ali želijo Bržanovo leporečenje ali Popovičeva konkretna dejanja ?

  Meni se zdijo pomembna dejanja oz. rezultati. Priporočam ogled.

  Koper danes:
  https://www.youtube.com/watch?v=gdPoEAMsbOs

  Koper jutri (če Popo zmaga):
  https://www.youtube.com/watch?v=g89SsRlR9Ws
  +6
  -72
 • Fleaa 6. december 2018 ob 08:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  bo že mamica Popovićeva plačala če bo treba kaj plačat....
  +68
  -2
 • bluppo 6. december 2018 ob 08:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  bory: Pa kaj imate Koperčani toliko proti Popoviču? V letih svoje vladavine je mesto spedenal "u nulo". Je čisto, urejeno, svetovljansko( cruiserji!), vsaka travica na svojem mestu....

  Ja pojdi malo v Koper in povprašaj. Še bolje pejdi malo na podeželje in povprašaj. Ja, betona je na tone ampak odvisno za koga. Popovič je pač princip ali si z mano ali si proti meni. Ni malo primerov po vaseh, kjer ni bilo narejeno praktično nič (npr. ležeči policaji, asfalt itn.) samo zato, ker Popovič ni maral predsednika krajevne skupnosti oz. ker se pred volitvami ni hotel vpisati v njegovo stranko. Koncesije za občinske lokale dobivajo vedno isti ljudje, polena pod noge lokalom in restavracijam, ki ne spadajo v županov krog (Kapitanija - konkurenca Kroštoli, Oljka - konkurenca Nimisu) itn. Pojdi in vprašaj, ti bo hitro jasno.
  +76
  -5

Zadnji prispevki