Narava
slice
Katastrofa v zgornjegorenjskih gozdovih se bo, kot kaže, nadaljevala
Zaradi decembrskega vetroloma je veliko gozdov na tem območju močno poškodovanih, 12. april 2018 ob 07:39 Lansko leto je bilo za gozdove na zgornjem Gorenjskem najslabše doslej, letos pa žal ne kaže nič bolje. Po decembrskem vetrolomu na pospravilo čaka še velika večina podrtih dreves.
15
Prebujajo se medvedi, pse v gozdu imejte na povodcih
18
4. april 2018 ob 09:27 Medvedi počasi zapuščajo svoje brloge, zato je večja možnost, da se ljudje srečajo s to največjo slovensko zverjo. Izogibajte se krajev, kjer so lahko brlogi, psov pa ne spuščajte s povodcev.
Kje raste najvišja smreka v Sloveniji? Kje pa najstarejši macesen?
16
21. marec 2018 ob 11:55 Če boste kdaj nastopili v kakšnem kvizu, vam utegne prav priti ta zanimiv podatek iz slovenskih gozdov: z nazivom najvišjega drevesa v Sloveniji se ponaša Sgermova smreka na Ribniškem Pohorju, ki je ...
Nevladniki: Reka Mura ne sme biti predmet energetske izrabe
65
4. marec 2018 ob 11:09 Nevladne organizacije so se pritožile na odločitev ministrstva za okolje, ki namerava potrditi akcijski načrt za obnovljive vire energije, ki omogoča graditev hidroelektrarn na reki Muri.
Vintgar preplavili turisti, stanje v prometu "nevzdržno"
62
11. februar 2018 ob 19:54 Soteska Vintgar je ena najbolje obiskanih naravnih znamenitosti Slovenije, ki jo letno obišče okoli 300.000 ljudi. Množičen obisk pa povzroča težave, ki jih občine zdaj poskušajo lajšati.
V Ljubljani 20 cm snega, v Laščah 44 cm. Po nižinah se bo sneg obdržal vsaj 14 dni. Državo je prekrila snežna odeja, ki se bo še odebelila. Največ snega je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) zapadlo v osrednji Sloveniji, najmanj pa v severovzhodni.
131
Zaradi vetroloma v državnih gozdovih za posek 1,1 milijona kubičnih metrov lesa Močan veter, ki je decembra lani prizadel različne dele države, je poškodoval drevje na polovici površine državnih gozdov in tudi prvotne ocene o potrebnem poseku so bile preskromne.
10
Na Maršu za Muro in neokrnjeno naravo nasprotovali gradnji hidroelektrarn Udeleženci Marša za Muro med cmureškim mostom pri Tratah in Sladkim Vrhom so pozvali vlado, naj ne podpira za naravo pogubnih projektov, kot so hidroelektrarne. Zavzeli so se za neokrnjeno reko Muro.
75
Fotozgodba: Leto, ko so pustošili orkani, potresi, vulkani ... Tudi največjim skeptikom postaja iz leta v leto jasneje, da so podnebne spremembe resnične in da se jih ne da več ustaviti.
36
V decembrskem vetrolomu poškodovano drevje v več kot polovici državnih gozdov Močan veter je na začetku decembra poškodoval 830 kubičnih metov drevja v več kot polovici državnih gozdov, so poudarili v družbi Slovenski državni gozdovi.
3
Ljubljanski vandali v zadnjih štirih letih 150-krat uničevali mlada drevesa V Ljubljani so v zadnjem času vandali poškodovali več mladih dreves, poškodbe pa se v vse večji meri pojavljajo na Poti ob žici od Šiške proti Brdu, v Tivoliju in Šiški.
77
Slovenski raziskovalci nagrajeni za odkritje nove vrste jamskega hrošča: "Neodkritih vrst je še ogromno" Štirje slovenski raziskovalci so nedavno dobili prestižno nagrado za članek, v katerem so opisali novo vrsto podzemeljskega hrošča.
18
Vulkan Agung na Baliju izbruhnil prvič po pol stoletja Pred izbruhom vulkana Agung na vzhodu Balija so iz okolice evakuirali 140.000 ljudi. Vulkan je bruhal pepel 700 metrov visoko, so sporočili iz indonezijske agencije za naravne nesreče.
2
Vlada skrajšala roke za nadomestila pri podlubnikih in zaostrila pogoje za nepremičninsko posredovanje Vlada je sprejela zakon o nepremičninskem posredovanju, s katerim naj bi dvignili kakovost nepremičninskih posrednikov.
4
Ali bo leto 2018 potresno leto? Število močnih potresov se bo prihodnje leto verjetno močno povečalo, opozarjajo geologi. Vzrok naj bi bila upočasnitev zemeljske rotacije.
53

Kazalo