Narava
slice
Po predlogu bodo lahko lovci odstrelili 175 medvedov in 11 volkov
Populacija zveri narašča, 21. julij 2018 ob 11:15 Lovci bodo od začetka oktobra do konca septembra 2019 lahko odvzeli 200 medvedov in 11 volkov, na okoljskem ministrstvu, ki bedi nad populacijo zveri, namreč opažajo, da se tako število medvedov kot ...
48
Po Ljubljanskem barju lomastijo medvedi
67
7. julij 2018 ob 13:33 Na območju med Vnanjimi Goricami in zavetiščem na Gmajnicah živijo dve medvedki z mladiči in samec.
Foto: Lava iz ognjenika Kilauea uničuje zgradbe na svoji poti
6
26. maj 2018 ob 17:37 Uničujoča lava iz ognjenika Kilauea je dosegla naselje hiš na ulici Kaupuli, skupno pa je uničila že 890 hektarjev površin, s čimer je majski vulkanski izbruh postal najbolj uničujoč v zadnjih ...
Foto: Evropski dan parkov – v naravo, v park!
1
24. maj 2018 ob 12:36 24. maja praznujemo evropski dan parkov. Namen dneva je poudariti pomen naravnih lepot, ohranjenih v naravnih parkih, in ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.
Ohranjanje biodiverzitete mora biti prioriteta
4
22. maj 2018 ob 10:47 Na slovenskem ozemlju je prisotnih okoli 24.000 rastlinskih in živalskih vrst, od tega je okoli 8.00 živalskih in 66 rastlinskih endemičnih vrst, značilnih torej le za tukajšnje kraje.
Svet na pobudo Slovenije praznuje svetovni dan čebel Danes prvič praznujemo svetovni dan čebel, ki so ga na slovenski predlog razglasili Združeni narodi v upanju, da se zaščiti opraševalko, od katere je odvisna tretjina svetovne pridelave hrane. 20.
23
Foto: Na Havajih evakuacija zaradi izbruha ognjenika Kilauea Na Havajih je v četrtek izbruhnil ognjenik Kilauea, zato so evakuirali več kot 10.000 ljudi. Ognjenik, ki je izbruhnil po več četrtkovih potresih, v zrak bruha lavo in pepel.
19
Katastrofa v zgornjegorenjskih gozdovih se bo, kot kaže, nadaljevala Lansko leto je bilo za gozdove na zgornjem Gorenjskem najslabše doslej, letos pa žal ne kaže nič bolje. Po decembrskem vetrolomu na pospravilo čaka še velika večina podrtih dreves.
15
Prebujajo se medvedi, pse v gozdu imejte na povodcih Medvedi počasi zapuščajo svoje brloge, zato je večja možnost, da se ljudje srečajo s to največjo slovensko zverjo. Izogibajte se krajev, kjer so lahko brlogi, psov pa ne spuščajte s povodcev.
20
Kje raste najvišja smreka v Sloveniji? Kje pa najstarejši macesen? Če boste kdaj nastopili v kakšnem kvizu, vam utegne prav priti ta zanimiv podatek iz slovenskih gozdov: z nazivom najvišjega drevesa v Sloveniji se ponaša Sgermova smreka na Ribniškem Pohorju, ki je ...
17
Nevladniki: Reka Mura ne sme biti predmet energetske izrabe Nevladne organizacije so se pritožile na odločitev ministrstva za okolje, ki namerava potrditi akcijski načrt za obnovljive vire energije, ki omogoča graditev hidroelektrarn na reki Muri.
65
Vintgar preplavili turisti, stanje v prometu "nevzdržno" Soteska Vintgar je ena najbolje obiskanih naravnih znamenitosti Slovenije, ki jo letno obišče okoli 300.000 ljudi. Množičen obisk pa povzroča težave, ki jih občine zdaj poskušajo lajšati.
63
V Ljubljani 20 cm snega, v Laščah 44 cm. Po nižinah se bo sneg obdržal vsaj 14 dni. Državo je prekrila snežna odeja, ki se bo še odebelila. Največ snega je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) zapadlo v osrednji Sloveniji, najmanj pa v severovzhodni.
131
Zaradi vetroloma v državnih gozdovih za posek 1,1 milijona kubičnih metrov lesa Močan veter, ki je decembra lani prizadel različne dele države, je poškodoval drevje na polovici površine državnih gozdov in tudi prvotne ocene o potrebnem poseku so bile preskromne.
10
Na Maršu za Muro in neokrnjeno naravo nasprotovali gradnji hidroelektrarn Udeleženci Marša za Muro med cmureškim mostom pri Tratah in Sladkim Vrhom so pozvali vlado, naj ne podpira za naravo pogubnih projektov, kot so hidroelektrarne. Zavzeli so se za neokrnjeno reko Muro.
75

Kazalo