Narava
slice
Zaradi vetroloma v državnih gozdovih za posek 1,1 milijona kubičnih metrov lesa
Ocena državnega gozdarskega podjetja, 17. januar 2018 ob 15:32 Močan veter, ki je decembra lani prizadel različne dele države, je poškodoval drevje na polovici površine državnih gozdov in tudi prvotne ocene o potrebnem poseku so bile preskromne.
10
 • Skorajda letni obseg sečnje
 • Na Maršu za Muro in neokrnjeno naravo nasprotovali gradnji hidroelektrarn
  75
  6. januar 2018 ob 17:56 Udeleženci Marša za Muro med cmureškim mostom pri Tratah in Sladkim Vrhom so pozvali vlado, naj ne podpira za naravo pogubnih projektov, kot so hidroelektrarne. Zavzeli so se za neokrnjeno reko Muro.
  Fotozgodba: Leto, ko so pustošili orkani, potresi, vulkani ...
  36
  24. december 2017 ob 06:29 Tudi največjim skeptikom postaja iz leta v leto jasneje, da so podnebne spremembe resnične in da se jih ne da več ustaviti.
  V decembrskem vetrolomu poškodovano drevje v več kot polovici državnih gozdov
  3
  27. december 2017 ob 19:35 Močan veter je na začetku decembra poškodoval 830 kubičnih metov drevja v več kot polovici državnih gozdov, so poudarili v družbi Slovenski državni gozdovi.
  Ljubljanski vandali v zadnjih štirih letih 150-krat uničevali mlada drevesa
  77
  24. december 2017 ob 17:22 V Ljubljani so v zadnjem času vandali poškodovali več mladih dreves, poškodbe pa se v vse večji meri pojavljajo na Poti ob žici od Šiške proti Brdu, v Tivoliju in Šiški.
  Slovenski raziskovalci nagrajeni za odkritje nove vrste jamskega hrošča: "Neodkritih vrst je še ogromno" Štirje slovenski raziskovalci so nedavno dobili prestižno nagrado za članek, v katerem so opisali novo vrsto podzemeljskega hrošča.
  18
  Vulkan Agung na Baliju izbruhnil prvič po pol stoletja Pred izbruhom vulkana Agung na vzhodu Balija so iz okolice evakuirali 140.000 ljudi. Vulkan je bruhal pepel 700 metrov visoko, so sporočili iz indonezijske agencije za naravne nesreče.
  2
  Vlada skrajšala roke za nadomestila pri podlubnikih in zaostrila pogoje za nepremičninsko posredovanje Vlada je sprejela zakon o nepremičninskem posredovanju, s katerim naj bi dvignili kakovost nepremičninskih posrednikov.
  4
  Ali bo leto 2018 potresno leto? Število močnih potresov se bo prihodnje leto verjetno močno povečalo, opozarjajo geologi. Vzrok naj bi bila upočasnitev zemeljske rotacije.
  53
  Ribja populacija v Jadranu upada, kakšna bo usoda poklicnih ribičev? Ocene staležev nekaterih pomembnejših vrst rib v Jadranskem morju že več let kažejo na slabo stanje. Zaradi upada števila rib pa imajo težave slovenski poklicni ribiči, ki vse težje shajajo.
  29
  Radioaktivni rutenij-106 k nam najverjetneje prineslo iznad južnega Urala Radioaktivnega rutenija-106, ki ga je na začetku oktobra v zraku zaznala uprava za jedrsko varnost, ni več. Vsebnost je bila sicer tako nizka, da ni imela posledic za zdravje ljudi in okolje.
  66
  V avtomobilu prevažal živalske kadavre Mariborski policisti so v noči na ponedeljek na Pohorju v vozilu, v katerem so bili ženska in moški z območja Mislinje ter državljanka Hrvaške, našli kadavre divjadi.
  14
  "Ekstremni pojavi se v zadnjih desetih, petnajstih letih gostijo" Slovenija ima zaradi svoje geografske lege veliko padavin. Posledično imamo tudi dovolj podzemnih voda, ki so glavni vir oskrbe prebivalstva s pitno vodo.
  11
  129 milijonov hektarjev manj gozdov v 25 letih Površina gozdov na svetu se je v zadnjih 200 letih zmanjševala, izrazito so se krčili predvsem tropski in subtropski gozdovi, sporoča državni statistični urad pred tednom gozdov.
  25
  Raziskava: Populacija medvedov se je v osmih letih povečala za tretjino Na Biotehniški fakulteti so ocenili, da je v Sloveniji konec leta 2015 živelo približno 564 medvedov. Populacija pa se je od leta 2007 povečala približno za tretjino.
  49

  Kazalo