Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

"Kralji a cappelle" Naturally 7 odpirajo ptujsko Arsano
Z nastopom ameriške a cappella zasedbe Naturally 7 na dvorišču minoritskega samostana se na Ptuju začenja jubilejni 10. glasbeni festival Arsana.

Kultura

"Ne vem, če so že kje našli tako lep kos opečnega tlakovca"
Na gradbišču bodočega športno-rekreacijskega centra ob murskosoboški gramoznici streljaj od EXPANO-ja so murskosoboški arheologi dopoldne v eni izmed slovanskih zemljank naleteli na opečni tlakovec ...

Kultura

Stripovski junak Cankar na gostovanju v Avstriji
Ob stoletnici smrti Ivana Cankarja bodo v Pavlovi hiši na avstrijskem Štajerskem zvečer odprli razstavo o projektu založbe Škrateljc Cankar v stripu.
1

Kultura

Filmska recenzija: Sicario – Vojna brez pravil
Če je uspešnica Sicario še preizpraševala brezizhodnost in moralno integriteto vojne proti drogam, nadaljevanje ne izgublja časa z introspekcijo.
6

Kultura

Kulturniški zmenek pred Škucem - v Stari Ljubljani je živo
18 "polnoletnih" let že festival Dobimo se pred Škucem , ki je svoj glavni oder postavil v središče vrveža Stare Ljubljane, pod skupnim naslovom prinaša koncerte, predstave, performanse, filmske ...

Kultura

Slovo Šinobuja Hašimota, scenarista Rašomona in Sedmih samurajev
Umrl je Šinobu Hašimoto, verjetno najbolj znan po sodelovanju z režiserjem Akiro Kurosavo pri njegovih klasikah, kot sta Sedem samurajev in Rašomon.
5

Kultura

Aleksandar Popovski
Nesmiselno je na primer v Makedoniji prepovedovati Albancem, da uporabljajo svoj jezik. Ali pa na Hrvaškem razbijati table z napisi. Jezik ne more biti sovražnik, črke tudi ne.

Kultura

Damien Chazelle se vrača v Benetke, tokrat s filmom o Neilu Armstrongu
Dve leti za tem, ko je Damien Chazelle s svojim muziklom Dežela La La odprl Beneški filmski festival, so mu še enkrat zaupali to čast – tokrat bo Mostro vpeljal s filmom o Neilu Armstrongu.
4

Kultura

Leonardo DiCaprio in Brad Pitt med zvezdniki, ki so zavrnili vlogo v Gori Brokeback
Že res, da spada Gora Brokeback med kritiško bolj hvaljene filme tega tisočletja z izvrstno odigranimi glavnimi vlogami.
12

Kultura

Ameriški muzej se je z Arhivom RS dogovoril o digitalizaciji gradiva o holokavstu
Arhiv RS in Spominski muzej holokavsta ZDA sta podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju pri pridobivanju podatkov o zločinih holokavsta iz gradiva slovenskega arhiva.
2

Kultura

Dubravka Tomšič Srebotnjak – "po najtežjih odlomkih z navidezno lahkotnostjo"
Po nedavnem nastopu v Teatru Colon, najpomembnejšem gledališču v Buenos Airesu, svetovno priznana slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak nadaljuje turnejo po Južni Ameriki.
1

Kultura

Veliki Eugène Delacroix in njegova predanost risbi
Resda sta bili predvsem barva in svetloba tisti, ki sta v slikarstvu Eugèna Delacroixa nagovarjali poznejše umetnike, a temelj njegovega dela je seveda brezhibna risba.

Zabava

Vpogled v otroštvo osrednjega glasu generacije grungea
Kurt Cobain je bil, preden je postal slaven, "otročji, norčav in prikupen" , je ob odprtju razstave Odraščanje Kurta Cobaina povedala njegova sestra Kim Cobain.
6

Kultura

Alojz Rebula: Korintski steber
Alojz Rebula je v romanu Korintski steber zvest temi, ki je značilna za njegov siceršnji literarni opus.
5

Kultura

Izraelska vokalna senzacija Voca People na Kongresnem trgu
Nocojšnji večer Ljubljana festivala rezerviran za izraelsko vokalno zasedbo Voca People, ki je v svojih prepoznavnih belih kostimih in živordeče obarvanih ustnicah prava senzacija na spletu.
2

Kultura

Pedro Almodovar
Mislim, da je v vsaki romantični zvezi nekaj utopije.

Kultura

Michelangelove mojstrovine v dialogu z videom Billa Viole
V več desetletjih posvečanja videoumetnosti si je Bill Viola pridobil mesto enega najbolj prepoznavnih umetnikov v tem mediju.

Kultura

Zahar Prilepin: Samostan
Prevod romana Zaharja Prilepina je k nam prišel s fanfarami "najboljšega ruskega romana po letu 2000".
1

Kultura

Še ena mednarodna nagrada za Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška
Na 11. mednarodnem koreografskem tekmovanju v Köbenhavnu sta prvo nagrado za koreografijo osvojila plesalca Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, ki sta žirijo prepričala z avtorskim projektom Alien ...

Kultura

Pošasti, ki so "strašile" s strani srednjeveških knjig
Pošasti so od nekdaj burile človekovo domišljijo, še danes nas strašijo ali pa zabavajo v filmih in knjigah, kjer kot metafore pojasnjujejo spregledane segmente družbe in sveta.
1
Izjava dneva
link
Donald Trump
3
20. julij 2018 ob 14:05 Nočem jih strašiti. Hočem jim dobro. Zelo mi je všeč predsednik Ši. Vendar pa je to nepravično.
Več novic ...
Kazalo