Zadnjih 20 novic - Kultura

Kultura

V Keniji začasno umaknili prepoved filma o ljubezni med dvema dekletoma
Kenijsko sodišče je za teden dni umaknilo prepoved predvajanja filma Rafiki o ljubezni med dvema dekletoma, da ga država lahko prijavi za nominacijo za tujejezičnega oskarja.
1

Kultura

Ljubljanska Opera ob vstopu v novo sezono v ospredje postavlja orkester
Po spomladanski počastitvi stoletnice profesionalnega baletnega ansambla bodo v SNG-ju Opera in balet Ljubljana z nocojšnjim vstopom v novo sezono proslavili še enak jubilej orkestra.

Kultura

Iz zakladnice arhivov: notna izdaja skladbe Na svoji zemlji
"Kdor rano vstaja, mu kruha ostaja," pravi stari slovenski pregovor. Kdor rano vstaja, pa lahko že nekaj let svoj delavnik začne tudi s posebno popotnico.
7

Novice

Odmevanje oseminšestdesetega
V tistih dneh smo pripovedovali anekdoto, ki se je znašla celo v New Left Review in so z njo označili posebnost jugoslovanskih razmer.
10

Kultura

Berlin zavrnil gradnjo replike berlinskega zidu
Kot kaže, so se z napovedjo gradnje replike berlinskega zidu ob obletnici njegovega padca v nemški prestolnici prenaglili. Ambicioznemu umetniškemu objektu mestne oblasti niso dale zelene luči.
5

Kultura

"Negotovost Evrope je v tem, da bodisi ne vidi prihodnosti ali pa se zdi ta zelo mračna"
Letošnji nagrajenec Vilenice, nemški pisatelj bolgarskega rodu Ilija Trojanow, je šestleten s starši iz komunistične Bolgarije prek tedanje Jugoslavije prebežal v zahodno Evropo.
15

Kultura

Nagradi za mednarodne dosežke slovenskih muzejev
V sklopu kongresa slovenskih muzealcev so v Brežicah podelili nagrade Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM).

Kultura

Kako dediščino uporabiti, da bo življenje v prihodnje boljše?
"Pomembno je, da našo dediščino shranimo v naša srca in zavest, saj je to naš kulturni genski zapis, ki ga moramo negovati in varovati, sicer bomo izgubili lastno svojstvo," je pred začetkom 28.
1

Kultura

Ljubljanska Drama začenja s Tatovi, predstavo o ljudeh, ki si zatiskajo oči pred resnico
Ljubljanska Drama letošnjo sezono v središče postavlja posameznika in njegovo intimno doživljanje sveta, kar zasleduje tudi igra Tatovi nemške avtorice Dee Loher.

Kultura

Najbolj kulturna šola je Osnovna šola Mokronog
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je tudi letos izbral najbolj kulturno šolo.

Kultura

"S prvim profesionalnim inštrumentom sem razprla krila in se vpisala na Berklee"
Glasba je zelo pomembna v šamanskih obredih, zlasti improvizacija.
5

Kultura

Betonska, a konkretna utopija Jugoslavije v newyorški MoMI
Razstava o arhitekturnem modernizmu države, obstoječe zgolj še v časovni dimenziji, je vzbujala zanimanje ameriških medijev, še preden so si jo v newyorškem Muzeju moderne umetnosti lahko ogledali ...
31

Kultura

Rožančeva nagrada letos Jasminu B. Frelihu, ki je "jezen, in to v imenu celotne generacije"
Rožančevo nagrado letos prejme Jasmin B. Frelih za zbirko Bleda svoboda, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Podelitev že 26. Rožančeve nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.
1

Kultura

Nagrado Fanny Haussmann prejel pesnik in glasbenik Andraž Polič
Nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevni prvi slovenski pesnici nemškega rodu, je nocoj v Dvorcu Novo Celje prejel pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič, ki živi v Pragi.
1

Kultura

O presenetljivi odsotnosti kritike v javnem diskurzu, ko gre za kulturo in umetnosti
Delo kritičark in kritikov se v zadnjih letih spopada s pomanjkanjem kritiškega prostora v revijalnih, časopisnih in televizijskih medijih, a je vse bolj prisotno na spletu, kjer zaradi poplave ...
3

Kultura

Igor Švara
Ambicija vsakega mladega glasbenika je, da bo solist ali pa vsaj član simfoničnega orkestra, kjer bo prezenten pred občinstvom. Tisti, ki pridejo v opero, pridejo zaradi veselja do operne glasbe.

Kultura

Horvat v dialog s Krležo skozi predstavo o Michelangelu
V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Ivana plemenitega Zajca na Reki bodo nocoj premierno uprizorili dramo Michelangelo Buonaroti Miroslava Krleže v režiji slovenskega režiserja Sebastijana Horvata.

Kultura

Do Trumpa kritičen Moorov film v kinodvorane le malo pred delnimi kongresnimi volitvami
Fahrenheit 11/9 , najnovejši v vrsti dokumentarnih filmov Michaela Moora, je premiero doživel na začetku tega meseca na festivalu Tiff v Torontu, z današnjim dnem pa prihaja v kinodvorane v ZDA.
12

Kultura

Kranj prvikrat v znamenju Pianopolisa, festivala za mesto in klavir
Trije večeri prvega festivala za mesto in klavir Pianopolis bodo v kranjskem stolpu Škrlovec povezali sodobne, klasične, džezovske, elektronske in avtorske zvoke klavirja z nastopi domačih in ...
1

Novice

Umrl je Drago Dellabernardina, vizualni umetnik in eden najboljših solo kitaristov v nekdanji Jugoslaviji
Poslovil se je vizualni umetnik Drago Dellabernardina, ki je tesno sodeloval z OHO-jem , najpomembnejšim povojnim avantgardnim gibanjem v Sloveniji.
6
Izjava dneva
link
Papež Frančišek
4
22. september 2018 ob 14:15 Živeli so v medsebojnem miru, dokler ni prišla totalitaristična ideologija in pozitivne vrednote zamenjala za širjenje nasilja ter nezaupanja.
Več novic ...
Kazalo