slice
Celjsko gledališče umaknilo s sporeda komedijo Borisa Kobala, ker je plagiat
Z zadevo so še seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic, 15. januar 2019 ob 16:48 Izkazalo se je, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, plagiat. Gre za prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja.
176
"Maribor je naš" bo odzvanjalo v Ljubljani v poklon obletnici SNG-ja Maribor
3
14. januar 2019 ob 13:55 Verdijeva opera Aida bo odprla, uprizoritev Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića pa sklenila festival Maribor je naš, ki bo ob 100. obletnici SNG-ja Maribor do konca meseca zasedel Cankarjev dom.
Rojstvo Venere – plesno-gledališki pogled na florentinski quattrocento
1
13. januar 2019 ob 11:54 Firence v 2. polovici 15. stoletja - cvetoče mesto, v katerem nastajajo nekatere najbolj referenčne umetnine v zgodovini umetnosti, a tudi kraj, kjer zaropota askeza Girolama Savonarole, slikam pa grozijo ognjeni zublji, na koncu usodni za samega patra.
Primož Pirnat: En dan se počutiš kot najboljši, drugi dan pa kot najslabši vseh časov.
3
13. januar 2019 ob 07:14 V teatru so vedno nova rojstva in nove smrti, z vsako predstavo. Po toliko letih si že nekako naštiman, da veš, da se bo to zgodilo, da je ta energija tu in zdaj in da bo potem izginila, pravi Primož Pirnat, eden od igralskih stebrov MGL-ja.
Dileme modernega človeka skozi pronicljivo pero Antona Pavloviča Čehova
1
12. januar 2019 ob 11:21 Anton Pavlovič Čehov je svojega Ivanova sicer postavil v oddaljen čas, ko je ruska družba prestopala iz tlačanstva v zgodnji kapitalizem, pa vendar je bila velikanska sprememba, ki so jo ljudje takrat doživljali, podobna razmeram danes.
Merilci Bremen: Ker naše telo ni nikoli eno, ampak mnoštvo odnosov z drugimi telesi V Stari mestni elektrarni v Ljubljani nocoj premierno uprizarjajo plesno predstavo Merilci bremen, ki je nastala v koreografiji Jane Menger in po konceptu Roka Vevarja.
Sedem predstav Tedna slovenske drame: od Cankarja do Simone Semenič Na 49. tednu slovenske drame bo letos v tekmovalnem programu na ogled sedem, v spremljevalnem programu pa pet predstav.
Prešernova nagrajenka Bjanka Adžić Ursulov: lucidna bralka dramske literature Kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov nadaljuje žlahtno kostumografsko tradicijo Mije Jarc in Alenke Bartl.
Odhodi vlakov: Ko je dogajanje v zaodrju še zanimivejše kot na odru Na Malo sceno MGL-ja drevi prihajajo Odhodi vlakov, v katerih izvrstna Mojca Funkl in Primož Pirnat ob burnem komičnem dogajanju na odru, predvsem pa zaodrju, odstirata pogled v drobovje igralskega poklica, prežetega z lepoto, pa tudi grenkobo.
75 let Zvoneta Šedlbauerja, mojstra komičnih predstav v majhnih zasedbah Režiser in pedagog Zvone Šedlbauer praznuje 75. rojstni dan. V svoji bogati karieri je režiral okrog 150 uprizoritev v vseh slovenskih dramskih gledališčih, ljubljanski Operi, lutkovnem gledališču in na Radiu Ljubljana.
Romantične duše se veselijo Sparksove Beležnice na Broadwayu Zgodba iz romana Nicholasa Sparksa Beležnica, po katerem je bil posnet romantični film z Ryanom Goslingom in Rachel McAdams v glavnih vlogah, bo zaživela še na odrskih deskah na Broadwayu.
1
Christoph Waltz na rodnem Dunaju na režiserskem stolčku Beethovnove opere V letu 2020 si bo mogoče v dunajski operni hiši ogledati Beethovnovega Fidelia, ki ga bo na tamkajšnji oder postavil leta 1956 v avstrijski prestolnici rojeni oskarjevec Christoph Waltz.
6
Za Lutkovnim gledališčem Ljubljana je rekordno leto mednarodnih gostovanj Lani Lutkovno gledališče Ljubljana ni le slavilo 70-letnice delovanja, temveč je doseglo tudi rekord v gostovanjih zunaj slovenskih meja.
2
85 let lutkarja in režiserja Črta Škodlarja Odlikoval se je kot domiseln, duhovit in tehnično izvrsten animator marionet, ustvaril pa je več dokumentarnih, eksperimentalnih in kratkih animiranih filmov.
2019 - pomembno leto za SNG Maribor: V pričakovanju stoletnice "SNG Maribor od ustanovitve jeseni 1919 ves čas s svojo izvirno gledališko ustvarjalnostjo plemeniti mariborski, slovenski in mednarodni kulturni prostor ter premika meje mogočega."

Citat
link
Pierre-Joseph Proudhon
16. januar 2019 ob 21:22 Kadar stremijo k moči, so vse stranke - brez izjeme - različice absolutizma.
Več novic ...
Izbor
Kazalo