Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

"Ne vem, če so že kje našli tako lep kos opečnega tlakovca"
Na gradbišču bodočega športno rekreacijskega centra ob murskosoboški gramoznici streljaj od EXPANO-ja so murskosoboški arheologi dopoldan v eni od slovanskih zemljank naleteli na opečni tlakovec z ...

Kultura

Stripovski junak Cankar na gostovanju v Avstriji
Ob stoletnici smrti Ivana Cankarja bodo v Pavlovi hiši na avstrijskem Štajerskem zvečer odprli razstavo o projektu založbe Škrateljc Cankar v stripu.

Kultura

Slovo Šinobuja Hašimota, scenarista Rašomona in Sedmih samurajev
Umrl je Šinobu Hašimoto, verjetno najbolj znan po sodelovanju z režiserjem Akiro Kurosavo pri njegovih klasikah, kot sta Sedem samurajev in Rašomon.
5

Kultura

Veliki Eugène Delacroix in njegova predanost risbi
Resda sta bili predvsem barva in svetloba tisti, ki sta v slikarstvu Eugèna Delacroixa nagovarjali poznejše umetnike, a temelj njegovega dela je seveda brezhibna risba.

Kultura

Michelangelove mojstrovine v dialogu z videom Billa Viole
V več desetletjih posvečanja videoumetnosti si je Bill Viola pridobil mesto enega najbolj prepoznavnih umetnikov v tem mediju.

Kultura

Operna zvezda Diana Damrau na ljubljanski postojanki turneje
Ena izmed vodilnih sopranistk na svetu, Nemka Diana Damrau, se bo nocoj v okviru svoje evropske turneje ustavila tudi v Ljubljani.
2

Kultura

Albrecht Dürer
Z leti sem spoznal, da je bolje vztrajati pri pristnih formah narave, kajti preprostost je najlepši okras umetnosti.

Kultura

V Villeneuvovem Peščenem planetu najverjetneje tudi Timothée Chalamet
Denis Villeneuve je o filmski priredbi kultnega Peščenega planeta (Dune) sanjaril od otroških let in kot je napovedal, si namerava za uresničitev svojih sanj vzeti čas.
6

Kultura

Med novimi najdbami na Kapiteljski njivi tudi bojevniški grob z bronasto čelado
Arheologi tudi v sklopu letošnjih raziskovanj Kapiteljske njive v Novem mestu sicer niso dosegli roba grobišča, ki so ga skušali najti že lani.
1

Kultura

Na Obali nastaja replika starega jadranskega plovila
V Portorožu nastaja posnetek istrskega topa, tradicionalnega plovila, s katerim želijo oživiti in javnosti približati stare obrti.
8

Kultura

Darla Smoking ali predrugačenje tradicij kot odgovor prehitremu sodobnemu svetu
" Prek Darle s predelavami tradicionalnih muzik na en način ponujava nazaj krik robnega sveta, ki ga sodobni svet ob svoji hitrosti več ali manj ignorira, " pravita Brgs in Nac, oba sicer posamič že ...
1

Kultura

Arheološka najdba, ki bo razkrila skrivnosti staroegipčanskih mumij
Pod puščavskim peskom nekropole v Sakkari so arheologi naleteli na osupljivo najdbo, od katere si stroka obeta nove informacije o staroegipčanskih mumijah oziroma o postopku mumificiranja.
3

Kultura

Novo stopnišče do nadangela, ki bdi nad Piranom
Če ste se kdaj povzpeli na piranski zvonik, se najbrž spomnite majavih, škripajočih stopnic, ki človeka niso navdajale s pretiranim občutkom varnosti.

Kultura

Dokumentarec Električne sanje na poletnem festivalskem pohodu
Električne sanje , dokumentarni film o Mihi Kralju, začetniku slovenske popularne elektronske glasbe, bo po svoji premieri v Kinu Šiška in pred jesensko premiero na malih zaslonih obredel še nekaj ...
1

Kultura

Thilo Sarrazin in založnik na sodišču zaradi nove sporne knjige o islamu
Nekdanji finančni senator mesta Berlin in član upravnega odbora nemške zvezne banke Thilo Sarrazin, ki je pred leti močno razburkal nemško javnost s svojo knjigo, v kateri je svaril pred nemški ...
3

Kultura

Napajanje britanske kulturne sfere z opioidnim denarjem iz ZDA
Theresa Sackler, ena izmed najradodarnejših dobrodelnic v Veliki Britaniji, je skupaj s še sedmimi člani svoje družine in farmacevtskim podjetjem, ki je v njihovi lasti, deležna tožbe, da so sokrivi ...
15

Kultura

Filmska recenzija: Prvo očiščenje
Franšiza Očiščenje je očitno sklenila, da ti krizni časi niso primeren trenutek za subtilnost političnega angažmaja.
2

Kultura

Modri svet Bruna Subiotta in koncert Blue for Bruno v spomin nanj
" Včasih se mi nenehno motaš po glavi. Svetla in nedosegljiva točka. Točno takšna kot vir inspiracije mora biti. Najboljši v vseh atributih. In najbolj oddaljen. Smrtonosna luč, ki privlači iskalce ...
1

Kultura

Umrl je Richard Swift, med drugim koncertni član zasedbe The Black Keys
Pri starosti 41 let se je poslovil glasbenik Richard Swift, sicer multiinstrumentalist in producent, ki se je The Black Keys pridružil kot koncertni basist in spremljevalni pevec.

Kultura

Odkrili enega največjih sarkofagov v Aleksandriji, lastnik za zdaj še neznan
Egiptovski arheologi so na območju Aleksandrije v nedeljo odkrili grobnico z velikim granitnim sarkofagom, za katerega ocenjujejo, da izvira iz obdobja, ko je staremu Egiptu vladala ptolemajska ...
2
Izjava dneva
link
Donald Trump
3
20. julij 2018 ob 14:05 Nočem jih strašiti. Hočem jim dobro. Zelo mi je všeč predsednik Ši. Vendar pa je to nepravično.
Več novic ...
Kazalo