Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Heinrich Heine
Zgolj tisti, ki živijo v eksilu, lahko zares vedo, kaj pomeni ljubezen do domovine.

Kultura

Big Band RTV Slovenija z virtuozom na cimbalah Miklosem Lukacsem
Big Band RTV Slovenija je v počastitev dneva madžarske kulture v goste povabil džezovskega cimbalista Miklosa Lukacsa, ki s svojo virtuoznostjo širi zvočno izraznost instrumenta, s katerim se je ...

Kultura

Mark Avrelij
Zazri se v preteklost, ko so se imperiji spreminjali, rasli in propadli, in lahko boš videl tudi v prihodnost.
1

Kultura

V Rimu na ogled "posmrtni ostanki" legendarne skupine Pink Floyd
V Muzeju sodobne umetnosti Macro v Rimu odpirajo pregledno razstavo o legendarni britanski rockovski skupini Pink Floyd. Razstavo so zasnovali v Londonu, v Rimu pa začenja svoj pohod po svetu.
9

Kultura

Na odru lov na čarovnice, krivda in kesanje Visoške kronike
V SNG-ju Drama Ljubljana na veliki oder postavljajo premiero krstne uprizoritve priredbe Visoške kronike po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija.

Kultura

25 let od smrti nepozabne filmske in modne ikone Audrey Hepburn
Vedno elegantna in sofisticirana igralka Audrey Hepburn, ki je bila mnenja, da lepota ženske sije iz oči, ni pa je v tem, kaj ima oblečeno ali kakšno pričesko si uredi, je umrla pred natanko 25 leti.
5

Kultura

"Majhni muzeji, podobno kot romani, osvetljujejo posameznika"
Po predstavitvi v Londonu in Oslu Muzej nedolžnosti turškega Nobelovega nagrajenca za literaturo Orhana Pamuka gostuje še v milanskem muzeju Bagatti Valesecchi.

Kultura

Prihaja večkrat obljubljena avtobiografija Beastie Boys
Še živeča člana legendarne zasedbe Beastie Boys, Michael "Mike D" Diamond in Adam "Ad-Rock" Horovitz, bosta izdala knjigo, ki bo dokumentirala začetke in vzpon newyorškega hiphopovskega tria.
4

Kultura

"Kaj si imela oblečeno?" Vprašanje lahko tudi destigmatizira žrtve posilstva.
Nova razstava v Bruslju ljudi o posilstvu ozavešča s konfrontacijo: zgodbe študentk, ki so bile žrtve spolnih napadov, so pospremili z razstavo oblačil, ki so jih nosile v času zločina.
9

Kultura

Izraelci našli zamenjavo za velikega Zubina Mehto
Izraelski dirigent Lahav Šani bo novi glasbeni direktor Izraelskega filharmoničnega orkestra v Tel Avivu. Nasledil bo maestra Zubina Mehto, ki se bo leta 2019 upokojil, so sporočili iz orkestra.

Kultura

Protestniki nasilno nad angela, ki je po njihovem videti kot antagonist iz pekla
V črno odeti protestniki so v Atenah s podstavka sklestili rdečo skulpturo v obliki angela in ji polomili krila, pri čemer je šlo za nov val nasilja proti tej umetnini, ki so jo nasprotniki oklicali ...
15

Kultura

Ob nagradi za Šerbedžijo na tržaškem filmskem festivalu četverica slovenskih filmov
Tokratni tržaški filmski festival prinaša štiri filme slovenskih režiserjev in eno koprodukcijo, med katerimi se za nagrado za igrani celovečerec poteguje Rudar , med dokumentarci bosta prikazana ...
9

Kultura

Od Cankarja do Jovanovića - kaj prinaša Teden slovenske drame?
Letošnji Teden slovenske drame, ki se bo v Kranju začel na svetovni dan gledališča, ki ga zaznamujemo v marcu, bo v 12 dneh ponudil 18 predstav: seveda gre za same uprizoritve slovenskih dramskih del.

Kultura

Celjski muzej: O razpadu Avstro-Ogrske in novo odkriti antični freski
Pokrajinski muzej Celje se bo v tem letu ozrl stoletje nazaj in osvetlil ključno dogajanje v Celju in okolici v prelomnih trenutkih razpada Avstro-Ogrske in prehoda v novo državo.
13

Kultura

"Prevode samo za silo!" ali kako so Slovenci dobili prve učbenike v svojem jeziku
Ko se je v 19. stoletju začel proces izgrajevanja slovenske narodne identitete, je ključno vlogo odigral slovenski jezik, ki se je postopno razvijal v enoten, standardiziran in kodificiran jezik ...
4

Kultura

Feministična ikona Margaret Atwood kriva "slabega feminizma"?
Na kanadsko pisateljico Margaret Atwood se je na družbenih omrežjih usula poplava kritik, ker je izrazila svojo zaskrbljenost nad gibanjem #MeeToo oz.
23

Kultura

Miklavž Komelj: Liebestod
Pesniška zbirka Miklavža Komelja preseneča vsaj po dveh plateh: po obsegu in vsebini.

Kultura

Umrla je Dolores O'Riordan, pevka skupine The Cranberries
Umrla je Dolores O'Riordan, pevka irske skupine alternativnih rockerjev The Cranberries, ene najuspešnejših skupin devetdesetih. Stara je bila 46 let, vzrok smrti pa še ni znan.
68

Kultura

V boju za bafte: Timothée Chalamet, Daniel Kaluuya in druge vzhajajoče filmske zvezde
Britanska filmska in televizijska akademija je razkrila izbor tistih igralcev, ki jim napoveduje svetlo prihodnost v filmskem svetu.

Kultura

Plácido Domingo: Uspeh je zmožnost, da počnete dobro, kar koli že počnete v življenju.
Rad se spominja lepih trenutkov iz preteklosti, a zase pravi, da ni nostalgik. Je sinonim za delovno etiko.
10
Izjava dneva
link
Miro Cerar
2
22. januar 2018 ob 12:56 Trudimo se čim bolj pravično in učinkovito deliti sadove gospodarske rasti tudi na javni sektor. Ker so bili leta in leta prikrajšani, so tudi zahteve večje.
Več novic ...
Kazalo