Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Betonska, a konkretna utopija Jugoslavije v newyorški MoMI
Razstava o arhitekturnem modernizmu države, obstoječe zgolj še v časovni dimenziji, je vzbujala zanimanje ameriških medijev, še preden so si jo v newyorškem Muzeju moderne umetnosti lahko ogledali ...
31

Kultura

"Negotovost Evrope je v tem, da bodisi ne vidi prihodnosti ali pa se zdi ta zelo mračna"
Letošnji nagrajenec Vilenice, nemški pisatelj bolgarskega rodu Ilija Trojanow, je šestleten s starši iz komunistične Bolgarije prek tedanje Jugoslavije prebežal v zahodno Evropo.
15

Kultura

Do Trumpa kritičen Moorov film v kinodvorane le malo pred delnimi kongresnimi volitvami
Fahrenheit 11/9 , najnovejši v vrsti dokumentarnih filmov Michaela Moora, je premiero doživel na začetku tega meseca na festivalu Tiff v Torontu, z današnjim dnem pa prihaja v kinodvorane v ZDA.
12

Kultura

Film Simone Jerala in Hanne Szentpeteri o slovenskih glasbenih menedžerkah med bendi in brendi
"Glasbenih menedžerk ni veliko. Že za poklic ni najbolj znano, kaj natančno pomeni, kaj šele, kaj pomeni, če si ženska in se ga lotiš. To sva želeli osvetliti," film Bend vs Brend, ki je nastal ...
9

Kultura

"Če v Sloveniji snemaš filme za ožjo publiko, imaš občutek, da sploh nisi upravičen do njihove realizacije"
Po uspehu na festivalu v Karlovih Varih, kjer je Zgodovina ljubezni dobila posebno omembo za izredni umetniški dosežek glavne festivalske žirije, je tudi Festival slovenskega filma novi celovečerec ...
70

Kultura

Iz zakladnice arhivov: notna izdaja skladbe Na svoji zemlji
"Kdor rano vstaja, mu kruha ostaja," pravi stari slovenski pregovor. Kdor rano vstaja, pa lahko že nekaj let svoj delavnik začne tudi s posebno popotnico.
7

Kultura

Filmska recenzija: Nuna
Nuna je grozljivka iz žanra, ki se opira na bogato razvejano, dolgoletno tradicijo, od B-filmov do resnih spopadov na presečišču verovanja in nadnaravnega.
13

Kultura

Berlin zavrnil gradnjo replike berlinskega zidu
Kot kaže, so se z napovedjo gradnje replike berlinskega zidu ob obletnici njegovega padca v nemški prestolnici prenaglili. Ambicioznemu umetniškemu objektu mestne oblasti niso dale zelene luči.
5

Kultura

"S prvim profesionalnim inštrumentom sem razprla krila in se vpisala na Berklee"
Glasba je zelo pomembna v šamanskih obredih, zlasti improvizacija.
5

Kultura

Foto: Pol stoletja od ene največjih arheoloških reševalnih operacij na svetu
Starodavni tempelj Abu Simbel v Egiptu so septembra leta 1968 po več letih prizadevanj dokončno rešili pred propadanjem zaradi poplavljanja reke Nil.
3

Kultura

O presenetljivi odsotnosti kritike v javnem diskurzu, ko gre za kulturo in umetnosti
Delo kritičark in kritikov se v zadnjih letih spopada s pomanjkanjem kritiškega prostora v revijalnih, časopisnih in televizijskih medijih, a je vse bolj prisotno na spletu, kjer zaradi poplave ...
3

Kultura

S Somrakom bogov apokaliptična preteklost in skrb vzbujajoča prihodnost na mariborskem odru
O tematiki predstave Somrak bogov njen režiser Dalibor Matanić pravi, da se je v času, ko nacisti postajajo hipsterji, dovolj dobro zavedajo v Mariboru, Zagrebu, Berlinu in še marsikje, zato je ...
2

Kultura

V nadaljevanju filma Space Jam bo ob Bugsu Bunnyju igral LeBron James
Ni še jasno, ali je LeBron James s selitvijo v Los Angeles k ekipi Lakers kaj bližje osvojitvi naslova v severnoameriški košarkarski ligi NBA, vsekakor pa je bližje Hollywoodu, saj so ga izbrali za ...
14

Kultura

Obnovljena Cukrarna bo dokončana v dveh letih
Ljubljanska mestna občina in Ministrstvo za okolje in prostor sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta ureditve Galerije Cukrarna. Ljubljana naj bi novo kulturno središče dobila v dveh letih.
21

Kultura

Nagrado Fanny Haussmann prejel pesnik in glasbenik Andraž Polič
Nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevni prvi slovenski pesnici nemškega rodu, je nocoj v Dvorcu Novo Celje prejel pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič, ki živi v Pragi.
1

Kultura

V Keniji začasno umaknili prepoved filma o ljubezni med dvema dekletoma
Kenijsko sodišče je za teden dni umaknilo prepoved predvajanja filma Rafiki o ljubezni med dvema dekletoma, da ga država lahko prijavi za nominacijo za tujejezičnega oskarja.
1

Kultura

Kako dediščino uporabiti, da bo življenje v prihodnje boljše?
"Pomembno je, da našo dediščino shranimo v naša srca in zavest, saj je to naš kulturni genski zapis, ki ga moramo negovati in varovati, sicer bomo izgubili lastno svojstvo," je pred začetkom 28.
1

Kultura

Kranj prvikrat v znamenju Pianopolisa, festivala za mesto in klavir
Trije večeri prvega festivala za mesto in klavir Pianopolis bodo v kranjskem stolpu Škrlovec povezali sodobne, klasične, džezovske, elektronske in avtorske zvoke klavirja z nastopi domačih in ...
1

Kultura

Rožančeva nagrada letos Jasminu B. Frelihu, ki je "jezen, in to v imenu celotne generacije"
Rožančevo nagrado letos prejme Jasmin B. Frelih za zbirko Bleda svoboda, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Podelitev že 26. Rožančeve nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.
1

Kultura

Urša Menart, režiserka zmagovalnega filma FSF: "Naše generacije tako ali tako nihče ne jemlje resno"
Letošnji Festival slovenskega filma se je v soboto sklenil s podelitvijo nagrad, ki je imela letos tudi zgodovinsko težo: prvič v njegovi zgodovini je osrednje priznanje dobil film ženske avtorice.
20
Izjava dneva
link
Papež Frančišek
4
22. september 2018 ob 14:15 Živeli so v medsebojnem miru, dokler ni prišla totalitaristična ideologija in pozitivne vrednote zamenjala za širjenje nasilja ter nezaupanja.
Več novic ...
Kazalo