Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Betonska, a konkretna utopija Jugoslavije v newyorški MoMI
Razstava o arhitekturnem modernizmu države, obstoječe zgolj še v časovni dimenziji, je vzbujala zanimanje ameriških medijev, še preden so si jo v newyorškem Muzeju moderne umetnosti lahko ogledali ...
31

Kultura

"S prvim profesionalnim inštrumentom sem razprla krila in se vpisala na Berklee"
Glasba je zelo pomembna v šamanskih obredih, zlasti improvizacija.
5

Kultura

Iz zakladnice arhivov: notna izdaja skladbe Na svoji zemlji
"Kdor rano vstaja, mu kruha ostaja," pravi stari slovenski pregovor. Kdor rano vstaja, pa lahko že nekaj let svoj delavnik začne tudi s posebno popotnico.
7

Kultura

"Negotovost Evrope je v tem, da bodisi ne vidi prihodnosti ali pa se zdi ta zelo mračna"
Letošnji nagrajenec Vilenice, nemški pisatelj bolgarskega rodu Ilija Trojanow, je šestleten s starši iz komunistične Bolgarije prek tedanje Jugoslavije prebežal v zahodno Evropo.
15

Kultura

Berlin zavrnil gradnjo replike berlinskega zidu
Kot kaže, so se z napovedjo gradnje replike berlinskega zidu ob obletnici njegovega padca v nemški prestolnici prenaglili. Ambicioznemu umetniškemu objektu mestne oblasti niso dale zelene luči.
5

Kultura

Ljubljanska Drama začenja s Tatovi, predstavo o ljudeh, ki si zatiskajo oči pred resnico
Ljubljanska Drama letošnjo sezono v središče postavlja posameznika in njegovo intimno doživljanje sveta, kar zasleduje tudi igra Tatovi nemške avtorice Dee Loher.

Kultura

Rožančeva nagrada letos Jasminu B. Frelihu, ki je "jezen, in to v imenu celotne generacije"
Rožančevo nagrado letos prejme Jasmin B. Frelih za zbirko Bleda svoboda, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Podelitev že 26. Rožančeve nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.
1

Kultura

Kako dediščino uporabiti, da bo življenje v prihodnje boljše?
"Pomembno je, da našo dediščino shranimo v naša srca in zavest, saj je to naš kulturni genski zapis, ki ga moramo negovati in varovati, sicer bomo izgubili lastno svojstvo," je pred začetkom 28.
1

Kultura

Najbolj kulturna šola je Osnovna šola Mokronog
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je tudi letos izbral najbolj kulturno šolo.

Kultura

"Če v Sloveniji snemaš filme za ožjo publiko, imaš občutek, da sploh nisi upravičen do njihove realizacije"
Po uspehu na festivalu v Karlovih Varih, kjer je Zgodovina ljubezni dobila posebno omembo za izredni umetniški dosežek glavne festivalske žirije, je tudi Festival slovenskega filma novi celovečerec ...
70

Kultura

V Keniji začasno umaknili prepoved filma o ljubezni med dvema dekletoma
Kenijsko sodišče je za teden dni umaknilo prepoved predvajanja filma Rafiki o ljubezni med dvema dekletoma, da ga država lahko prijavi za nominacijo za tujejezičnega oskarja.
1

Kultura

Kranj prvikrat v znamenju Pianopolisa, festivala za mesto in klavir
Trije večeri prvega festivala za mesto in klavir Pianopolis bodo v kranjskem stolpu Škrlovec povezali sodobne, klasične, džezovske, elektronske in avtorske zvoke klavirja z nastopi domačih in ...
1

Kultura

Nagrado Fanny Haussmann prejel pesnik in glasbenik Andraž Polič
Nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevni prvi slovenski pesnici nemškega rodu, je nocoj v Dvorcu Novo Celje prejel pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič, ki živi v Pragi.
1

Kultura

Ljubljanska Opera ob vstopu v novo sezono v ospredje postavlja orkester
Po spomladanski počastitvi stoletnice profesionalnega baletnega ansambla bodo v SNG-ju Opera in balet Ljubljana z nocojšnjim vstopom v novo sezono proslavili še enak jubilej orkestra.

Kultura

Film Simone Jerala in Hanne Szentpeteri o slovenskih glasbenih menedžerkah med bendi in brendi
"Glasbenih menedžerk ni veliko. Že za poklic ni najbolj znano, kaj natančno pomeni, kaj šele, kaj pomeni, če si ženska in se ga lotiš. To sva želeli osvetliti," film Bend vs Brend, ki je nastal ...
9

Kultura

Ivo Svetina: pesnik, za katerega je bilo leto 1968 zadnja velika utopija
"Mojo generacijo, rojeno v prvem petletju po vojni, je navdihovalo to, da je bilo leto '68 zadnja velika utopija," pravi literat Ivo Svetina, ki že od prve pesniške zbirke leta 1971 velja za enega ...
10

Kultura

Do Trumpa kritičen Moorov film v kinodvorane le malo pred delnimi kongresnimi volitvami
Fahrenheit 11/9 , najnovejši v vrsti dokumentarnih filmov Michaela Moora, je premiero doživel na začetku tega meseca na festivalu Tiff v Torontu, z današnjim dnem pa prihaja v kinodvorane v ZDA.
12

Kultura

Nagradi za mednarodne dosežke slovenskih muzejev
V sklopu kongresa slovenskih muzealcev so v Brežicah podelili nagrade Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM).

Kultura

Horvat v dialog s Krležo skozi predstavo o Michelangelu
V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Ivana plemenitega Zajca na Reki bodo nocoj premierno uprizorili dramo Michelangelo Buonaroti Miroslava Krleže v režiji slovenskega režiserja Sebastijana Horvata.

Kultura

Foto: Pol stoletja od ene največjih arheoloških reševalnih operacij na svetu
Starodavni tempelj Abu Simbel v Egiptu so septembra leta 1968 po več letih prizadevanj dokončno rešili pred propadanjem zaradi poplavljanja reke Nil.
3
Izjava dneva
link
Papež Frančišek
4
22. september 2018 ob 14:15 Živeli so v medsebojnem miru, dokler ni prišla totalitaristična ideologija in pozitivne vrednote zamenjala za širjenje nasilja ter nezaupanja.
Več novic ...
Kazalo