Knjige
slice
Brez nobelovca za književnost morda tudi prihodnje leto
Švedska akademija si želi najprej povrniti zaupanje javnosti, 26. maj 2018 ob 18:20 Čeprav se je sprva napovedovalo, da bo po letošnji preskočitvi podelitve Nobelove nagrade za književnost prihodnje leto prineslo dva lavreata, se zna zgoditi, da tudi v letu 2019 ne bodo podelili ...
7
Zasebno življenje Marcela Prousta v pismih, ki jih je za seboj pustil kar 90 tisoč
2
25. maj 2018 ob 14:23 " Ne verjamem v pisma, ki ne prispejo, " je leta 1916 v pismu prijatelju Lucienu Daudetu zapisal Marcel Proust, ki je za seboj pustil kar 90 tisoč pisem in nekatera izmed njih so ob nekaj ...
"Pridnost" je precenjena: feministične pravljice za upornice in revolucionarke prihodnosti
34
24. maj 2018 ob 17:09 V slovenskem prevodu je izšla zbirka "pravljic", ki pometejo z vsemi stereotipi o princeskah v rožnatih tutujih in njihovih princih na belih konjih.
Urša Zabukovec: Vseživo
24. maj 2018 ob 11:10 Naslovnico zbirke esejev Vseživo Urše Zabukovec krasi petelin. A ne kateri koli petelin, temveč Picassova risba iz leta 1918. Preprost, narejen z eno samo na videz osnovno potezo.
Umrl je Pulitzerjev nagrajenec Philip Roth, avtor Ameriške pastorale
5
23. maj 2018 ob 13:26 " Ne pišem judovsko, pišem ameriško, " je nekoč dejal pisatelj, Pulitzerjev nagrajenec Philip Roth, ki je bil najbolj znan po svojih opisih življenja ameriških Judov, a z univerzalnim sporočilom.
Poljska pisateljica Olga Tokarczuk ovenčana z mednarodnim bookerjem Izmed šestih nominirancev za mednarodno nagrado man booker je žirija izbrala Olgo Tokarczuk z romanom Flights , ki je tako postala prva poljska prejemnica te prestižne knjižne nagrade.
Končna peterica romanov, ki se potegujejo za kresnika Drago Jančar, Štefan Kardoš, Florjan Lipuš, Sarival Sosič in Vlado Žabot je peterica, izmed katere bodo na ljubljanskem Rožniku na kresni večer razglasili prejemnika kresnika.
Predstavitev Slovenije na frankfurtskem sejmu naj bo "pogumna in drzna" Slovenija bo častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma šele leta 2022, a strategijo predstavitve naše književnosti svetu bo treba pripraviti že zdaj.
4
Digitalna Gutenbergova Biblija je "pozdrav svetu" Gutenbergova Biblija iz 15. stoletja, prvi korak na poti do množičnega tiskanja knjig v Evropi, bo odslej dosegljiva že z nekaj kliki.
Sejem akademskih knjig: od prevajanja humorja do Velikega diktatorja V Foersterjevem vrtu za filozofsko fakulteto že deveto leto predstavljajo novosti akademskega tiska.
1
Uroš Zupan: S prsti premikamo topel zrak S prsti premikamo topel zrak , najnovejša zbirka Uroša Zupana, bržčas ključnega pesnika poosamosvojitvenega obdobja, bi bila le težko manj modna oziroma manj usklajena s tesnobnim, razrvanim duhom ...
7
Deseterica otroških knjig v boju za desetnico Znanih je deset nominirancev za desetnico, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje svojim članom za najboljše otroško oz. mladinsko delo.
1
Ana Frank je v svoj dnevnik pisala tudi o spolnosti, kontracepciji in prostituciji Z digitalno tehnologijo so strokovnjaki lahko razvozlali doslej skrite zapise v dnevnikih Ane Frank, v katerih je med skrivanjem pred gestapom pisala o spolnosti, kontracepciji in prostituciji.
6
Jak: Drugačen način izplačevanja subvencij založbam je iracionalen Po besedah direktorice Javne agencije za knjigo (Jak) Renate Zamida je drugačen način izplačevanja subvencij, ki ga od agencije zahteva ministrstvo za kulturi, iracionalen.
10
Vinko Möderndorfer: Druga preteklost Fant sreča dekle, dekle sreča fanta, tako se začne vsaka zgodba, ugotavlja avtorju bližnji pripovedovalec obširnega in čez nekaj desetletij, vse tja od časov agrarne reforme v kraljevini Jugoslaviji ...
1

Citat
link
Greta Gerwig
27. maj 2018 ob 14:01 Nič ni bolj navdušujoče kot gledati velike igralce, medtem ko govorijo stvari, ki si jih napisal, in jih oživijo.
Več novic ...
Izbor
Kazalo