Knjige
slice
Amazon se brani obtožb, da zaradi njih pisatelji zaslužijo manj
Povprečen ameriški pisec naj bi s pisanjem zaslužil samo dobrih 5 tisoč evrov letno, 16. januar 2019 ob 19:08 Spletni gigant Amazon izpodbija ugotovitve nedavnega poročila ameriškega pisateljskega ceha (Authors Guild), ki Amazonov monopol krivi za "krizo epskih dimenzij", ki je doletela ameriške pisce.
Zoran Hočevar: Tole zdaj
16. januar 2019 ob 10:21 Tole zdaj je roman o nastajanju romana – celo dveh romanov, saj avtor Zoran Hočevar v njem popisuje ustvarjalni proces oziroma vse tisto, kar pač ob tovrstnem delu spada zraven.
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj
15. januar 2019 ob 15:38 Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.
Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova, usoda murve še ni znana
15. januar 2019 ob 14:36 Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko začela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče.
Roddy Doyle: "Včasih si ljudje kar želijo, da bi jih kdo užalil, še posebej na družbenih omrežjih"
1
14. januar 2019 ob 16:36 "Ljudje včasih prežijo na to, da bi jih kdo užalil, da se lahko nemudoma odzovejo, ne da bi prej premislili," je prepričan Roddy Doyle, plodoviti in nagrajevani irski pisatelj, ki je bil novembra v gosteh v Ljubljani.
Nova monografija o mostovih – gradnjah, kjer se srečujejo različne kulture in mišljenja Leto evropske kulturne dediščine je prineslo tudi zagon nove zbirke Naša dediščina. Začenja jo knjiga o mostovih, o katerih je Ivo Andrić nekoč zapisal, da nič od vsega, kar človek postavlja in gradi, v njegovih očeh ni boljše in vrednejše kot mostovi.
Khaled Hosseini: Morska molitev Mednarodno uveljavljeni pisatelj Khaled Hosseini, rojen leta 1965 v Kabulu, že skoraj štiri desetletja živi z ZDA. Njegovi prvi trije romani razgrinjajo Afganistan od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja do začetka tega stoletja.
1
Drago Jančar: Postaje Postaje Draga Jančarja so zbirka že objavljenih esejev in zapisov, ki jih dopolnjuje pol ducata zgodb, ki se dogajajo v tujih mestih, kjer je prebival večinoma med rezidenčnimi štipendijami ali na literarni turneji.
"Umetnost in psihoterapija imata skupni cilj - človeka spodbujata k razmišljanju o sebi" Gledališče in psihoterapija sta precej povezana: katarza, sproščanje čustev ni povezano z medicino, temveč z gledališčem, pravi avtor knjige Psihodrama dr. Vladimir Milošević.
1
Foto: Ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika vpogled v njegove izvirne rokopise "Dovolj je spomina: me pesmi pojó," je Valentin Vodnik zapisal ob koncu pesmi Moj spomenik. V spomin 200. obletnice njegove smrti bo v prihodnjih mesecih vrsta dogodkov, posvečenih jezikoslovcu, pesniku, učitelju, časnikarju in duhovniku.
3
Jože Plečnik ali kako živeti za popolnost in jo tudi udejanjati 'Plečnik: Živeti za popolnost' je naslov posebej oblikovane monografije, obogatene z več kot 100 fotografijami, ki jo podpisuje dolgoletni preučevalec dela tega velikega slovenskega arhitekta Peter Krečič.
2
Francoski literat razjaril z opazko, da so ženske, starejše od 50 let, prestare za ljubezen Francoski režiser, pisatelj in voditelj Yann Moix je s svojo izjavo, da so 50-letne ženske "prestare" za ljubezen in zanj posledično nevidne, sprožil pravi vihar. Nanj se je usul plaz kritik z vseh koncev sveta.
24
Kontekst.io: novi iskalnik sinonimov, slengovskih izrazov in tudi slabih razvad Na spletu je zaživel iskalnik podobnih izrazov in sinonimov v sodobni slovenščini Kontekst.io.
1
Mini teater: Umetniški večer v spomin na pisatelja in mirovnika Amosa Oza V Mini teatru bo drevi umetniški večer v spomin na nedavno preminulega izraelskega pisatelja Amosa Oza, ki je več let veljal za kandidata za Nobelovo nagrado.
Katere sveže knjižne izdaje nam bodo delale družbo v zimskih dneh? Predstavljamo štiri knjižne naslove, ki jih prinašajo prav tako štiri domače založbe. Od zgodovinsko obarvane tematike, prek stripa in gejevske poezije do otroške slikanice.

Citat
link
Pierre-Joseph Proudhon
16. januar 2019 ob 21:22 Kadar stremijo k moči, so vse stranke - brez izjeme - različice absolutizma.
Več novic ...
Izbor
Kazalo