Knjige
slice
Miklavž Komelj: 11
Ljubljana: LUD Literatura, 2018, 25. september 2018 ob 17:35 Miklavž Komelj, eden najbolj plodovitih piscev na slovenskem literarnem zemljevidu, v svoji poetiki razgrajuje obstoječo realnost in med raznolikimi ustvarjalnimi izhodišči pred bralca prinaša nove ...
V prve jesenske dni s pesmimi velikih slovenskih poetov Šalamuna, Kreslina in Detele
25. september 2018 ob 14:31 Založba Beletrina je med novimi izdajami predstavila tudi šest neobjavljenih zbirk Tomaža Šalamuna, nastalih v zadnjem desetletju njegovega življenja, ki so jih zbrali v knjigo Jutro.
"Negotovost Evrope je v tem, da bodisi ne vidi prihodnosti ali pa se zdi ta zelo mračna"
16
22. september 2018 ob 17:44 Letošnji nagrajenec Vilenice, nemški pisatelj bolgarskega rodu Ilija Trojanow, je šestleten s starši iz komunistične Bolgarije prek tedanje Jugoslavije prebežal v zahodno Evropo.
Rožančeva nagrada letos Jasminu B. Frelihu, ki je "jezen, in to v imenu celotne generacije"
1
21. september 2018 ob 20:59 Rožančevo nagrado letos prejme Jasmin B. Frelih za zbirko Bleda svoboda, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Podelitev že 26. Rožančeve nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.
Nagrado Fanny Haussmann prejel pesnik in glasbenik Andraž Polič
1
21. september 2018 ob 18:32 Nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevni prvi slovenski pesnici nemškega rodu, je nocoj v Dvorcu Novo Celje prejel pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič, ki živi v Pragi.
O presenetljivi odsotnosti kritike v javnem diskurzu, ko gre za kulturo in umetnosti Delo kritičark in kritikov se v zadnjih letih spopada s pomanjkanjem kritiškega prostora v revijalnih, časopisnih in televizijskih medijih, a je vse bolj prisotno na spletu, kjer zaradi poplave ...
3
Nominiranci za nagrado man booker: najboljše leposlovje v angleščini Na ožjem seznamu nominirancev za literarno nagrado man booker, namenjeno proznim delom v angleškem jeziku, so Anna Burns, Esi Edugyan, Daisy Johnson, Rachel Kushner, Richard Powers in Robin Robertson.
Antiutopija kot dediščina: arhiv Georgea Orwella v Unescov register svetovnega spomina Zasebni arhiv Georgea Orwella, enega prvih piscev antiutopij, avtorja romanov, kot sta Živalska farma in 1984, ter eseja Poklon Kataloniji, so dodali v Unescov register svetovnega spomina, namenjen ...
6
Slovenska matica se Cankarjevemu letu pridružuje s ponatisom Novega življenja Ivan Cankar je med letoma 1900 in 1908 pri Slovenski matici izdal deset del, zadnji je bil roman Novo življenje , ki ga v letu, ko se spominjamo pisateljeve smrti, založba predstavlja v novem ...
Tolpa mladega Ješue ali Lavričev poskus ateistične razlage življenja nekega mesije Na Ljubljanskem gradu na ogled postavljajo strip, v katerem eden najbolj prepoznavnih slovenskih striparjev Tomaž Lavrič raziskuje resnico za novozaveznimi zgodbami.
13
Arnault, mož v središču spolnega škandala v Švedski akademiji, stopil pred sodišče Francoski fotograf Jean-Claude Arnault, ki je v središču škandala v zvezi s spolnim nadlegovanjem in nasiljem v Švedski akademiji, je danes na sodišču v Stockholmu zanikal obtožbe posilstva ženske.
3
Večernica za Drobtine iz mišje doline Anje Štefan Večernico, nagrado za najboljše izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo, ki jo podeljuje časnik Večer, letos prejme Anja Štefan za pesniško knjigo za otroke Drobtine iz mišje doline.
1
Knjiga o prvem slovenskem ženskem časopisu v ponatisu že po enem letu Knjiga Slovenka, prvi ženski časopis (1897–1902) , je doživela ponatis le leto po izidu, kar pomeni, da je delo, ki odstira pogled na pomembno poglavje v boju žensk za svoj prostor v družbi na ...
2
Ekofeminizem: ko se ženska preneha boriti za položaje moških, ki izkoriščajo tako njo kot naravo Ariel Salleh, ki na Univerzi v Sydneyju raziskuje odnose med človekom in naravo, je ekofeministka.
198
Miha Mazzini: Pohlep Pisateljsko pero Mihe Mazzinija sega v različne žanre. Poznamo ga kot pisatelja, avtorja mladinske literature, scenarista, filmskega režiserja in enega najintenzivnejših slovenskih kolumnistov.
4

Citat
link
Camille Pissarro
25. september 2018 ob 21:15 Misliti izključno na prodajo se mi zdi izguba časa, saj se pozabi na umetnost in ceni zgolj vrednost.
Več novic ...
Izbor
Kazalo