Knjige
slice
Dnevi poezije in vina v duhu odprtega pisma zaprti Evropi
21. dnevi poezije in vina med 23. in 26. avgustom, 23. avgust 2017 ob 09:45 " Zahod je vsemu svetu pokazal, kaj pomeni svetovna mobilnost, ne da bi pri tem pomislil, da ne more ostati pri enosmernem prometu, " med drugim beremo v Odprtem pismu Evropi, ki ga je napisal gost ...
5
Prvo tiskano izdajo pomembnega renesančnega dela uničili ognjeni zublji
2
22. avgust 2017 ob 15:00 V požaru, ki je med koncem tedna zajel knjižnico v pokrajini Cosenza na jugu Italije, so umrli trije ljudje, zgorela pa je tudi prva tiskana izdaja ključnega dela renesančnega avtorja Bernardina ...
Užitek ob igri črk: 85 let Jožeta Stabeja
2
21. avgust 2017 ob 10:02 Prevajalec, ugankar, urednik in operni pevec Jože Stabej danes praznuje 85 let. Med drugim se je uveljavil kot prevajalec Samuela Becketta, Williama Goldinga, Toni Morrison in Iva Andrića.
Ni bila vse zgolj fikcija: znani kitajski pisatelj večkratni morilec
1
17. avgust 2017 ob 15:27 "Dve desetletji sem živel v strahu – vedel sem, da bo prišel ta dan," je med drugim zapisal kitajski pisatelj v enostranskem pismu svoji ženi, potem ko so ga aretirali zaradi štirikratnega umora, ki ...
Aleš Jelenko, Helena Zemljič: Kontejner
15. avgust 2017 ob 11:56 Šalamunizem. Silovitost novejše slovenske umetniške besedne usmeritve, ki jo je pred vsaj pol stoletja sprožil Tomaž Šalamun z objavo pesniške zbirke
150 let od rojstva pisatelja, ki nam je spisal Sago o Forsytih V svoji prozi se je John Galsworthy oziral predvsem v preteklost, v čas viktorijanske in edvardijanske dobe, vendar je imel pogled britanski pisatelj in dramatik ves čas usmerjen (tudi) v prihodnost.
Pavel Vilikovský: Čarobni papagaj in ostali kič Pavel Vilikovský velja za enega najbolj priznanih slovaških prozaistov.
Posodobljen prvi homoerotični roman na Slovenskem in druge knjižne novosti Posodobljena različica prvega slovenskega homoerotičnega romana Dečki , Domov in Moralke so knjige, ki so jih tri domače založbe prinesle na knjižne police.
5
Dragan Petrovec: Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe Dragan Petrovec v humoreskah v knjigi Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe kot prvoosebni pripovedovalec presega tradicionalna določila dobrega humorja.
6
André Breton: Zgubljeni koraki André Breton (1896-1966), širši javnosti znan predvsem kot glavni ustanovitelj in vodja nadrealizma, hkrati pa tudi kritik, pisatelj in pesnik, se po prevodih poezije, romana Nadja in odlomkov ...
Bodo poceni knjige res "razvrednotile izkušnjo branja"? Najbrž ste v knjigarnah ali na spletu že sami naleteli na poletne akcije in znižanja: cenejše žepnice, tri knjige za ceno dveh, razprodaja poletnega čtiva in tako dalje.
12
"Beseda je lahko rezilo, ki čisti, lahko je skalpel" V Prešernovo hišo v Kranju so v goste povabili Svetlano Makarovič in Nika Grafenauerja, poeta, ki vsak na svoj način pristopata k pesmi, obema pa je med drugim skupen upor in kritično zrenje v svet.
67
180 dolarjev na minuto in J. K. Rowling se znova povzpne na vrh Slabo desetletje po tem, ko je bila J. K. Rowling najbogatejša avtorica na svetu, se je "mama Harryja Potterja" znova znašla na vrhu Forbsove lestvice.
5
Hella S. Haasse: Črno jezero Izvirni naslov knjižice Črno jezero Oeroeg je poimenovan po indonezijskem dečku, ki ga neimenovani prvoosebni pripovedovalec, sin kolonialnega posestnika, postavi v središče dogajanja.
James Comey, ki ga je "tista ruska zadeva" stala službe, piše knjigo Nekdanji direktor FBI-ja, ki je bil odpuščen zaradi spora s predsednikom Trumpom, je podpisal dva milijona dolarjev težko pogodbo za knjigo.

Citat
link
William Blake
22. avgust 2017 ob 18:23 "Pot ekscesa vodi do palače modrosti."
Več novic ...
Izbor
Kazalo