Knjige
slice
Katere knjižne izdaje so se znašle med jesensko bero ob koncu babjega leta?
Novosti na domačem knjižnem trgu, 22. oktober 2017 ob 18:16 Žanrsko raznolik nabor izdaj na domačem knjižnem trgu prinaša vse od strokovne zgodovinske do skorajda diagonalno nasprotnih mladinskih fantazijskih knjižnih izdaj.
Neruda nima miru: forenziki spet pretresajo možnost, da je bil umorjen
7
21. oktober 2017 ob 11:16 Forenzični strokovnjaki po novem spet zatrjujejo, da čilski pesnik in diplomat Pablo Neruda leta 1973 ni umrl za posledicami raka prostate, kakor uradno velja, temveč da je umrl za posledicami ...
Navihani Asterix, ki vedno prelisiči Rimljane, se vrača z dirko po Italiji
3
20. oktober 2017 ob 13:21 Majhni neukrotljivi Galec Asterix, ki s pomočjo čudežnega napoja vedno prelisiči in premaga Rimljane, se vrača v 37. stripovski avanturi, v kateri bo čez Italijo dirkal na bojnem vozu.
Brata Gradišnik prejmeta Jermanovo nagrado za najboljši prevod
3
19. oktober 2017 ob 09:36 Jermanovo nagrado Društva slovenskih književnih prevajalcev za najboljši prevod humanističnega besedila iz tujih jezikov v slovenščino prejmeta brata Bogdan in Branko Gradišnik.
Kratke zgodbe Toma Hanksa, usodno povezane s pisalnimi stroji
1
18. oktober 2017 ob 18:18 Mnogokratno nagrajeni hollywoodski igralec Tom Hanks je svojo ljubezen do starih pisalnih strojev povzdignil na novo raven, v tem tednu je namreč objavil zbirko kratkih zgodb, naslovljeno Uncommon ...
Margaret Atwood sicer brez Nobelove, zato pa z letošnjo Kafkovo nagrado "Ta nagrada je nekaj posebnega, saj je bil prvi literarni esej, ki sem ga napisala v 50. letih minulega stoletja, in to ne v okviru šole, prav o Franzu Kafki," je dejala pisateljica Margaret Atwood ...
1
Predstavljeni nominiranci za Jenkovo nagrado za najboljšo poezijo Za Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko so nominirane zbirke Veronike Dintinjane, Milana Jesiha, Svetlane Makarovič, Miklavža Komelja, Andreja Medveda.
6
Nagrada man booker za Lincoln in the Bardo Američana Georgea Saundersa Dobitnik literarne nagrade man booker je ameriški pisatelj George Saunders, ki si jo je prislužil z romanom Lincoln in the Bardo. Roman je žirija ocenila kot "izviren" in "globoko ganljiv".
1
Marcello Potocco: Poznam te črne stvari Literarni teoretik, pesnik in prevajalec Marcello Potocco v svojem pesniškem ustvarjanju prikazuje svet pretakanja in nenehnih sprememb.
S Pulitzerjem nagrajeni roman zaradi besede na N umaknili z bralnega seznama Roman Ubiti ptico oponašalko pisateljice Harper Lee, ki velja za svetovno klasiko in govori o rasizmu na ameriškem jugu, so zaradi "za nekatere neprijetnega izrazja" umaknili z bralnega seznama ...
30
Beremo: Boris Pangerc: Ptice v mojem oljčniku Noben pesnik ni samo pesnik, ampak je še marsikaj drugega.
Margaret Atwood: "Totalitarizmu iz tridesetih let nismo bili še nikoli tako blizu" Svet se nevarno bliža temi, v kateri je čemel v tridesetih letih 20. stoletja, opozarja kanadska pisateljica Margaret Atwood, ki so ji v okviru knjižnega sejma v Frankfurtu prejšnji konec tedna ...
36
Za originalno ilustracijo Asterixa iztržili več kot milijon evrov Asterix in Obelix spadata med najpriljubljenejše stripovske junake na svetu.
4
Uršljanka Katarina Gomboc: Poezija je le eden izmed jezikov, ki jih govorim V Slovenj Gradcu se danes sklepa Festival mlade literature Urška, ki je včeraj dobil tudi letošnjo uršljanko.
Povezovanje jezika z naravo: Slovenija na frankfurtskem sejmu Slovenija se na letošnjem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu predstavlja s prenovljeno in povečano stojnico, s katero se je prostor za razstavljene knjige in sestanke povečal na osemdeset ...

Citat
link
Harry s. Truman
1
22. oktober 2017 ob 16:44 Predsednik mora biti vselej na vrhu dogodkov, kajti če se obotavlja, mu bodo dogodki kmalu zrasli čez glavo. Vedno sem imel občutek, da ne smem popustiti niti za hip.
Več novic ...
Izbor
Kazalo