Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Feminizacija in maskulinizacija ‒ oz. zakaj si ne bi jezika poenostavili kar sami?
Ali lingvistični proces, kjer beseda srednjega spola dejansko prevzame obliko ženskega ali moškega spola ‒ in to še posebej v slovenskih narečjih!, 28. junij 2017 ob 06:42 Velikokrat slišimo, da pozabljamo na pravilno rabo rodilnika, manj pogosto pa govorimo o prav tako pogostem pojavu, ki zadeva srednji spol.
15
Jezikovni spletovalec: Od kod so se vzele besede kodrlajsast, vetrogončič ali piskrovez?
29
21. junij 2017 ob 06:12 Nekatere slovenske besede nas sredi pogovora kar presenetijo in sploh težko verjamemo, da spadajo v repertoar slovenskega jezika.
Jezikovni spletovalec: Ko beseda postane konj ‒ razmerja med besedami in lažni prijatelji
25
14. junij 2017 ob 05:58 Pravijo, da v življenju tiste ta prave prijatelje najdemo oz. pridobimo le s časom in izkušnjami. Podobno je z nekaterimi besedami in izrazi v različnih jezikih ali narečjih.
Jezikovni spletovalec: Ali danes sploh še velja opozarjati, da kar se kdaj zdi nujno potrebno, ni vedno tudi res treba?
16
7. junij 2017 ob 09:25 Govornikom se pogosto očita ali papirnatost ali pogovornost. Kaj imata s tem "treba je" in "potrebno je"?
Jezikovni spletovalec: Od in … pa ne samo do sestavljenih večbesednih enodelnih, marveč tudi do večdelnih veznikov
18
31. maj 2017 ob 07:43 Živali se oglašajo na raznovrstne načine in tudi človek proizvaja oz. spušča najrazličnejše glasove. Pri tem imamo precej svobode ‒ tudi pri postavljanju vejic. Glede na to, v kakšnem ritmu laja npr.
Jezikovni spletovalec: Prevzete, a ne prevzetne besede Domala na vsakem koraku na nas prežijo različne nedomače besede ‒ najpogosteje iz angleščine. Kaj hitro lahko opazimo denimo napis za bar , ki ima v imenu npr. še besedo gondola.
30
Jezikovni spletovalec: Ali zaradi številk kdaj (za)boli glava? Čas je v SSKJ opredeljen kot neomejeno ali znotraj neomejenega omejeno trajanje.
30
Jezikovni spletovalec: Reči bobu bob ni mačji kašelj! Frazemi negujejo našo zavzetost za lepoto jezika … Velja pa paziti, da ne bi kdaj "pristrigli z ušesi" ali da nam ne "pade žlica v med". Zakaj paziti? Ker so frazemi večinoma nespremenljivi.
28
Jezikovni spletovalec: Kako neki se lahko zgodi, da se kaj polije kar samo? Slovenske glagolske oblike so večinoma zložene (Polil boš!), redkeje nezložene (Pazi! Polivaš!) ‒ te imajo lahko ob sebi tudi morfem "se" … Kadar se nam vršilec dejanja zdi nepomemben oz.
25
Jezikovni spletovalec: Slovenščina bo leta 2100 nedvomno drugačna "Na svojem področju ste lahko še tak strokovnjak, a če vaš dopis, ki ga pošiljate partnerjem, vsebuje osnovne slovnične napake, ki jih prepozna še šestošolec, se boste nedvomno pokazali tudi v luči, ...
32
Jezikovni spletovalec: Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko ... Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko; in če česa ne zmoreš, to še ne pomeni, da ti tega ni treba.
22
Jezikovni spletovalec: Sesalec - sesalnik ... sesalka? Hišni aparat za sesanje prahu se enkrat imenuje sesalnik , drugič sesalec , a slednjega danes skorajda ni mogoče več dobiti, saj je v trgovinah videti samo sesalnike ‒ in to najrazličnejše: suhe, ...
32
Jezikovni spletovalec: Prenavljamo svoj ali naš dom? V ameriški družinski " sitcom " humoristični seriji Sam svoj mojster (Home Improvement) ima Tim Taylor svojo oddajo Tool Time.
32
Jezikovni spletovalec: Vsaka vas ima svoj glas, vsaka hiša svoj naglas - vsak človek svoj idiolekt Slovenski jezik je eden najmanjših južnoslovanskih jezikov glede na geografsko razširjenost in število govorcev, a ima največ narečij oz. dialektov , tj. okoli 50, ki jih družimo v 7 narečnih skupin.
62

Beremo
link
William Maley: Kaj je begunec?
35
29. junij 2017 ob 07:09 Avstralski profesor diplomacije in poznavalec begunstva William Maley ponuja širši zgodovinski in pravni kontekst tega vprašanja, brez katerega bi se zdelo, da je trenutni evropski odziv na prihod ...
Več novic ...
Kazalo