Glasba
slice
Z Orkestrom Philharmonia iz Londona v novo sezono zlatega abonmaja
Junija bo sezono sklenil Filharmonični orkester iz Luksemburga, 19. september 2018 ob 16:46 Zlati abonma Cankarjevega doma nocoj odpira Orkester Philharmonia London, eden vodilnih sestavov na svetu, ki postavlja nove temelje simfoničnega žanra.
Paul McCartney po 36 letih na vrhu Billboarda
9
18. september 2018 ob 08:09 Najnovejša studijska plošča Paula McCartneyja, ki jo je naslovil Egypt Station , je v nedeljo dosegla vrh Billboardove glasbene lestvice, kar mu je s samostojnim izdelkom uspelo prvič po 36 letih.
Delo Nine Šenk kot prve Slovenke v prestižni družbi skladateljev BBC-jevega festivala
4
14. september 2018 ob 18:31 Festival BBC Proms se ponaša kot eden najstarejših in največjih festivalov klasične glasbe, saj ga organizirajo že vse od leta 1895 – letošnjo izvedbo pa so posvetili zgodovinskemu trenutku izpred ...
Umrl je skladatelj Ivo Petrić, vsestranski soustvarjalec sodobne slovenske glasbe
13. september 2018 ob 19:51 Danes se je v Ljubljani v oseminosemdesetem letu starosti poslovil Ivo Petrić – skladatelj, nekdanji umetniški vodja Slovenske filharmonije in dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo leta ...
Čez Goriška brda se bo znova razlegala kreativna in improvizirana glasba
13. september 2018 ob 15:08 Do sobote bo v Šmartnem v Goriških brdih svoje zavetje znova našel festival kreativne in improvizirane glasbe, ki se od drugih razlikuje tudi po tem, da mladim perspektivnim glasbenikom ponuja ...
Studijski posnetek 16-letnega Davida Bowieja prodan za več kot 40 tisoč evrov Prvi znani studijski posnetek Davida Bowieja iz leta 1963 je bil na dražbi prodan za štirikrat več, kot so pričakovali pri avkcijski hiši.
1
Slovenska filharmonija se v novi sezoni obrača k Friedrichu Nietzscheju in Stanleyju Kubricku V Slovenski filharmoniji so za uvod v novo sezono pripravili program, ki "v ospredje postavlja orkester" - z deli treh skladateljev, ki so pomembno zaznamovali glasbeni opus 19. in 20. stoletja.
1
Izraelski radio se je moral opravičiti za predvajanje Wagnerja Izraelski javni radio se je uradno opravičil poslušalcem, ker so jim prek svojih valov predvajali glasbo skladatelja Richarda Wagnerja.
26
Umrl je Conway Savage, dolgoletni član The Bad Seeds Umrl je Conway Savage, avstralski glasbenik, ki je skoraj trideset let kot pianist nastopal z zasedbo Nick Cave & The Bad Seeds. Star je bil 58 let.
4
Sound Explicit: med surovostjo in ekspresivnostjo, ljudskim zvokom in rockovsko melodiko Galerija Jakopič v Ljubljani dva večera svoj prostor odstopa raziskovanju zvočnih eksperimentalnih performansov, ki jih 16. leto prinaša festival Sound Explicit.
Festival Ljubljana se poslavlja s Kraljevim orkestrom Concertgebouw S koncertom Kraljevega orkestra Concertgebouw, ki se za to priložnost tretjič vrača na festival Ljubljana, ta drevi zapira svoja vrata.
Pred 74 leti se je Zorin italijanskemu fašizmu uprl s pesmijo Vstajenje Primorske Na Križni gori nad Ajdovščino je pred 74 leti Lev Svetek - Zorin napisal besedilo pesmi Vstajenje Primorske , ki je ob uglasbitvi Rada Simonitija postala primorska himna.
25
Lana del Rey si je premislila - v Izraelu le ne bo nastopila Ameriška pevska popikona Lana Del Rey, ki se na zadnjem albumu Lust for Life obrača k hipijevskemu uporništvu in času Woodstocka, je prek Twitterja oboževalcem sporočila, da se odpoveduje koncertu v ...
14
Mojstrovini Beethovna in Dvoržaka v izvedbi Filharmoničnega orkestra milanske Scale Zgodovina Filharmoničnega orkestra milanske Scale sega v leto 1982, ko ga je v sodelovanju z glasbeniki iz te operne hiše ustanovil dirigent Claudio Abbado (1933–2014), da bi razvili simfonični ...

Citat
link
Gertrude Stein
18. september 2018 ob 20:49 Razgled mi je všeč, vendar sem rada obrnjena s hrbtom proti njemu.
Več novic ...
Izbor
Kazalo