Beremo
slice
Alojz Rebula: Korintski steber
Celje: Mohorjeva založba, 2017, 19. julij 2018 ob 10:22 Alojz Rebula je v romanu Korintski steber zvest temi, ki je značilna za njegov siceršnji literarni opus.
5
Zahar Prilepin: Samostan
1
18. julij 2018 ob 18:50 Prevod romana Zaharja Prilepina je k nam prišel s fanfarami "najboljšega ruskega romana po letu 2000".
Lidija Dimkovska: Črno na belem
17. julij 2018 ob 10:24 Avtorska pisava slovenske in makedonske ustvarjalke Lidije Dimkovske se, tako v poeziji kot prozi, odlikuje s posebno živahnostjo in svežino.
Katja Perat: Mazohistka
16. julij 2018 ob 14:04 Mazohistka , romaneskni prvenec Katje Perat, se na prvi pogled bere kot “zgolj” zgodovinski roman.
Svetlana Makarovič: Naj bo poleti
12
4. julij 2018 ob 08:33 Predlani smo se po triindvajsetih letih od pesniškega, ne pa tudi ustvarjalnega premolka lahko razveselili nove pesniške zbirke Svetlane Makarovič, ki je pojedla zarečeni kruh in se v Zimi vezilji ...
Sara R. Farris: V imenu ženskih pravic (Vzpon femonacionalizma) Pohod skrajne desnice v Evropi in njene protipriseljenske, posebej protimuslimanske retorike spodbuja primerjave z zloglasnimi preteklimi časi, a kar današnje nacionalistične stranke loči od ...
22
Geoff Dyer: But Beautiful (Knjiga o jazzu) Obstajajo različni načini spoprijemanja z umetniškimi oblikami; najdemo toge, akademsko zadrte analize, drugič smo deležni lahkotnih, ljubiteljskih oblik kritiškega mišljenja.
Novica Novaković: Podtoni Naslov pesniške zbirke Novice Novakovića Podtoni je zelo dobro izbran.
2
Evelina Umek: Odtisi v času V Trstu leta 1939 rojena Evelina Umek tudi v novem proznem delu, zbirki dvanajstih kratkih zgodb Odtisi v času , ostaja zvesta svojemu dosedanjemu literarnemu načinu.
Denis Škofič: Seganje Denis Škofič je z drugo pesniško zbirko Seganje nadgradil osrednje motive, ki jih je poudaril v prvi zbirki Sprehajalec ptic.
Olga Tokarczuk: Jakobove bukve V primeru poljske pisateljice Olge Tokarczuk je bila velika mednarodna literarna nagrada, kot je letošnji man booker, zgolj vprašanje časa.
Stojan Špegel: Če ne ve, ve, če ve, ne ve Pesniška delavnica Stojana Špegla je rudarsko okolje, ki vpliva na njegov vsebinsko in oblikovno povezan literarni in likovni izraz.
Nataša Sukič: Bazen "Želim si, da nam ne bi bilo treba nikdar odrasti," pravi Iza, ena od treh glavnih junakinj romana Nataše Sukič Bazen.
"Pridnost" je precenjena: feministične pravljice za upornice in revolucionarke prihodnosti V slovenskem prevodu je izšla zbirka "pravljic", ki pometejo z vsemi stereotipi o princeskah v rožnatih tutujih in njihovih princih na belih konjih.
34
Urša Zabukovec: Vseživo Naslovnico zbirke esejev Vseživo Urše Zabukovec krasi petelin. A ne kateri koli petelin, temveč Picassova risba iz leta 1918. Preprost, narejen z eno samo na videz osnovno potezo.

Citat
link
Aleksandar Popovski
19. julij 2018 ob 17:41 Nesmiselno je na primer v Makedoniji prepovedovati Albancem, da uporabljajo svoj jezik. Ali pa na Hrvaškem razbijati table z napisi. Jezik ne more biti sovražnik, črke tudi ne.
Več novic ...
Videonovice
Izbor
Kazalo