Beremo
slice
"Pridnost" je precenjena: feministične pravljice za upornice in revolucionarke prihodnosti
Izšla je knjiga Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, 24. maj 2018 ob 17:09 V slovenskem prevodu je izšla zbirka "pravljic", ki pometejo z vsemi stereotipi o princeskah v rožnatih tutujih in njihovih princih na belih konjih.
34
Urša Zabukovec: Vseživo
24. maj 2018 ob 11:10 Naslovnico zbirke esejev Vseživo Urše Zabukovec krasi petelin. A ne kateri koli petelin, temveč Picassova risba iz leta 1918. Preprost, narejen z eno samo na videz osnovno potezo.
Uroš Zupan: S prsti premikamo topel zrak
7
21. maj 2018 ob 19:07 S prsti premikamo topel zrak , najnovejša zbirka Uroša Zupana, bržčas ključnega pesnika poosamosvojitvenega obdobja, bi bila le težko manj modna oziroma manj usklajena s tesnobnim, razrvanim duhom ...
Vinko Möderndorfer: Druga preteklost
1
16. maj 2018 ob 08:41 Fant sreča dekle, dekle sreča fanta, tako se začne vsaka zgodba, ugotavlja avtorju bližnji pripovedovalec obširnega in čez nekaj desetletij, vse tja od časov agrarne reforme v kraljevini Jugoslaviji ...
Miriam Drev: Tirso
1
8. maj 2018 ob 12:25 Pesmi Miriam Drev, zbrane v pesniški zbirki Tirso , so potovanje in zaradi tega gibljiva snov, ki ji avtorica išče ravnovesje.
Marko Tomaš: Zbogom, fašisti: rane in sol Marko Tomaš, danes eden najbolj razvpitih pesnikov z območja nekdanje Jugoslavije, v pesniški zbirki Zbogom, fašisti , ostaja zvest ljubezenski tematiki.
Marie NDiaye: Ladivine Če iščete psihološko kriminalko prvega reda, potem ni treba dlje kot do prevoda zadnjega dela Marie NDiaye, francoske Senegalke, ki z romanom Ladivine nadaljuje tradicijo nejasnih pripovednih lokov, ...
Aleš Šteger: Neverend Neverend Aleša Štegra je milo rečeno nenavadna knjiga. Avtor je v intervjuju za Delo dejal, da so najprej nastale vojne zgodbe, ki tvorijo gravitacijsko točko.
Carlos Pascual: Debeli zidovi, majhna okna Debeli zidovi, majhna okna so potopisno delo Carlosa Pascuala, ki že v naslovu slika značilnosti dežele med Panonsko nižino, Alpami in Jadranskim morjem ter njenih prebivalcev.
Andrej Medved: Iluminacije Nova pesniška zbirka Andreja Medveda se tako z naslovom Iluminacij e kot s podnaslovom Obdobja predpekla navezuje na dve izmed najznamenitejših pesniških zbirk modernega pesništva, na Iluminacije in ...
1
Karel Gržan: Jaz, Čarli Čeplin Karel Gržan, magister teologije in doktor znanosti s področja literarnih ved, duhovnik, predavatelj, publicist in pisatelj, svoje pisanje najbolje označi sam, ko piše: "Zdi se, da mi je 'usojeno' ...
George Orwell: Svoboda ali suženjstvo? Svoboda ali suženjstvo? je zbirka esejev in kolumn, ki jih je Orwell med letoma 1939 in 1947 objavljal v angleškem tisku, večinoma v Telegraphu, pa tudi v obliki radijskih oddaj.
19
Tone Škrjanec: Dihaj Pesnik Tone Škrjanec se po odlično sprejetih Sladkih pogačicah vrača s pesniško zbirko Dihaj.
Tina Kolenik: Koža kot kostum Koža kot kostum: oblačenje in slačenje v vsakdanjem življenju in umetniškem ustvarjanju je študija s širokim razgledom na vozlišča telesa, kože, oblačil in kostumov.
Hišam Matar: Vrnitev Hišama Matarja, v Londonu živečega libijskega pripovednika, smo spoznali po prevedenem prvencu, romanu V deželi mož , v katerem skozi pogled devetletnega fantka prikazuje nasilje nahujskanega ...

Citat
link
Greta Gerwig
27. maj 2018 ob 14:01 Nič ni bolj navdušujoče kot gledati velike igralce, medtem ko govorijo stvari, ki si jih napisal, in jih oživijo.
Več novic ...
Izbor
Kazalo