Kultura - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Kultura - Arhiv
Pierre-Joseph Proudhon Kadar stremijo k moči, so vse stranke - brez izjeme - različice absolutizma.
Igralski ceh Akademijo obtožil "ustrahovanja" okrog oskarjev Ceh ameriških filmskih igralcev (SAG) je Akademijo filmskih umetnosti in znanosti obtožil "ustrahovanja". Kopja se lomijo okrog bliskovito bližajoče se podelitve oskarjev.
Amazon se brani obtožb, da zaradi njih pisatelji zaslužijo manj Spletni gigant Amazon izpodbija ugotovitve nedavnega poročila ameriškega pisateljskega ceha (Authors Guild), ki Amazonov monopol krivi za "krizo epskih dimenzij", ki je doletela ameriške pisce.
Vračajo se prvotni Izganjalci duhov, "ženska različica" pozabljena? Ivan Reitman bo franšizo obdržal v družini. Režijo "skrivnega" nadaljevanja njegovih komedij Izganjalci duhov I in II bo prevzel režiserjev sin, Jason Reitman (V zraku, Juno). Film ne bo povezan z rebootom iz leta 2016 z žensko igralsko zasedbo.
Vsi obrazi reke, ki se vije skozi življenja Ljubljančanov Nova razstava Bojana Velikonje se osredotoča na motiv reke Ljubljanice v njenem dvojnem pojavljanju - kot vodnega toka v naravnem okolju in kot neločljivega sestavnega elementa mesta, ki živi ob njem in z njim.
Preroditelj in zvezdnik francoskega stripa Lewis Trondheim klepeta z Izarjem Lunačkom Serija Pop up strip, ki jo na Vodnikovi domačiji organizirajo skupaj z Zavodom Stripolis, drevi prinaša klepet z Lewisom Trondheimom, ki je v 90. letih preteklega stoletja osnoval založbo L'Associacion, eno najvplivnejših francoskih avtorskih založb.
Na Madžarskem predstavili javnosti doslej neznan Klimtov relief V Budimpešti so te dni na generalni skupščini Združenja za madžarsko notranje oblikovanje predstavili pred nekaj leti odkriti štukaturni relief, ki je delo avstrijskega umetnika Gustava Klimta.
Kusturici eno najvišjih afriških priznanj, ki so ga bili deležni tudi že Mandela, Castro in Chavez Emir Kusturica je letošnji prejemnik nagrade humanitarne fundacije Mkiva iz Južne Afrike, ki mu jo bodo podelili na drevišnjem zaključku festivala Kustendorf, ki ga je ta srbski filmar ustanovil leta 2008.
Med 30.000 igralkami našli Mario za Spielbergovo Zgodbo z zahodne strani Za vlogo Marie v predelavi enega najbolj priljubljenih filmskih muzikalov Zgodba z zahodne strani, ki ga bo režiral Steven Spielberg, je bila izbrana 17-letna srednješolka Rachel Zegler iz New Jerseyja.
Zoran Hočevar: Tole zdaj Tole zdaj je roman o nastajanju romana – celo dveh romanov, saj avtor Zoran Hočevar v njem popisuje ustvarjalni proces oziroma vse tisto, kar pač ob tovrstnem delu spada zraven.
Umrla je likovna umetnica Zdenka Golob Borčič, nagrajenka Prešernovega sklada V 91. letu starosti se je poslovila Zdenka Golob Borčič, likovna umetnica, slikarka, grafičarka, ilustratorka in pedagoginja, ki je leta 1979 prejela nagrado Prešernovega sklada.
"Slike naj sprožajo različne interpretacije. S tem zaživijo, saj se približajo kompleksnosti naših življenj." Slikar Jure Zadnikar je enega prvih soočenj s starimi mojstri še kot otrok doživel ob motrenju Šubičeve slike Pred lovom. To je zdaj oddaljen spomin, a že v tem zgodnjem srečanju sta se nakazali dve stalnici, ki sta pozneje zaznamovali njegovo umetnost.
Slovenski film v novo leto s pričakovanjem povečanja sredstev Letos bodo slovenski filmarji začeli snemati osem celovečernih igranih in dva celovečerna dokumentarna filma. Končanih bo devet celovečernih igranih in trije celovečerni dokumentarni filmi.
Poslovila se je Tinca Stegovec, ki je vse življenje romala za lepoto "Morda ima grafika status revne sorodnice slikarstva, vendar je to likovna tehnika, v kateri sem se lahko najbolje izrazila in izpovedala," je pogosto dejala grafičarka in slikarka Tinca Stegovec, ki je umrla v ponedeljek v 92. letu starosti.
Leonard Cohen Vse moje pisanje ima v ozadju kitare, tudi romani.
Celjsko gledališče umaknilo s sporeda komedijo Borisa Kobala, ker je plagiat Izkazalo se je, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, plagiat. Gre za prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja.
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.
Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova, usoda murve še ni znana Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko začela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče.
Jubilejno "osveženi" Tintin v Kongu: zaradi rasizma neprimerna izbira? Ob 90-letnici stripovskega junaka Tintina so založniki za digitalizacijo izbrali prav sporno kongovsko dogodivščino, ki del javnosti že nekaj časa razburja zaradi rasističnih elementov.
Tina Konec navdih našla v spremljevalki mrzlih dni, megli Tina Konec že nekaj let snuje izbrane poglede drevesnih krošenj. Svinčnik ali tuš vodi po beli ali črni papirnati podlagi, kjer nastajajo nianse črnikastih in srebrnikastih potez.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Pierre-Joseph Proudhon
16. januar 2019 ob 21:22 Kadar stremijo k moči, so vse stranke - brez izjeme - različice absolutizma.
Več novic ...
Izbor
Kazalo